Τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, προωθούν ένα σχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να έχει τη δυνατότητα οριστικής διαγραφής του οχήματός του και απαλλαγής από κάθε οικονομική υποχρέωση για αυτό (φόροι, τέλη κλπ).

Το σχέδιο θα αφορά περισσότερους από 300.000 ιδιοκτήτες παλιών οχημάτων με ημερομηνία κυκλοφορίας πριν από την 4η Μαρτίου του 2004, οι οποίοι θα μπορούν να απαλλαχθούν οριστικά από τα παλιά I.X με μια δήλωση απαλλαγής, με κόστος μόλις 20 ευρώ.

Στη δήλωση, ο ιδιοκτήτης του προς οριστική διαγραφή οχήματος, με μια διαδικασία εξπρές θα δηλώνει ότι το όχημα δεν κυκλοφορεί πλέον, π.χ λόγω καταστροφής, αχρηστίας για πολύ καιρό, κλοπής κλπ. Ωστόσο, όποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία κατά τη δήλωση αυτή, απειλείται με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων, από τα 450.000 ανασφάλιστα οχήματα που έχουν μπει στο στόχαστρο, τα 300.000 μπορούν να σταματήσουν να αποτελούν βάρος για τον ιδιοκτήτη τους με αυτόν τον τρόπο.

1Η διαδικασία έχει ως εξής:

 • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση
 • Η δήλωση υποβάλλεται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας
 • Μαζί με τη δήλωση, υποβάλλονται η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και οι πινακίδες του οχήματος (εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του ενδιαφερόμενου)
 • Τέλη κυκλοφορίας που έχουν πληρωθεί για τα έτη μετά την ημερομηνία διάλυσης – αχρήστευσης του οχήματος δεν επιστρέφονται
 • Με την αίτηση χορηγείται βεβαίωση διαγραφής
 • συγνωμη…..αλλα ολη αυτη η διαδικασια δεν επρεπε να ειναι ΤΖΑΜΠΑ ?????????????

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Χαλαλι,μπαμπινο το 20αρικο,αρκει να απλοποιηθεί η διαδικασια,καθως η οριστικη διαγραφη μεσω των εταιριων ανακυκλωσης σε καποιες περιπτωσεις ειναι ανεφικτη η προβληματικη.
   Να σου δωσω ενα παραδειγμα πριν απο πολλα χρονια,ειχα αγορασει ενα 34m5 με ‘αρπαγμενη’ μπιελα. κατεθεσα πινακιδες,με την λογικη να επισκευαστεί για προπονηση.
   Με τα πολλα πολλα λιγο η ελειψη χρονου ,πολλη η ελειψη χρηματος, αρα και διαθεσης η κουκλα κανιβαλιστηκε ,και μοιρασε σε διαφορα 34 τα μερη της,ετσι εμεινε το ενδοξο χειροποίητο κουφαρι της να σκονιζεται σε ανηλιαγη γωνια αποθηκης.

  • δεν διαφωνω….απλα θεωρω πως αυτες οι διαδικασιες πως πρεπει να ειναι ΔΩΡΕΑΝ…..αλλα σε περιπτωση που πεις ψεματα….να σο κοψουν τον κωλο !!!

  • δεν διαφωνω….απλα θεωρω πως αυτες οι διαδικασιες πως πρεπει να ειναι ΔΩΡΕΑΝ…..αλλα σε περιπτωση που πεις ψεματα….να σο κοψουν τον κωλο !!!

  • ///M5 Αλεξανδρος

   Συμφωνοι ,θεωριτικα με το τρεχον συστημα ειναι δωρεαν,αλλα επι ουσιας σε πλειστες περιπτωσεις η δεν κανεις δουλεια η δινεις πολλα περισοτερα για να γινει.
   Και αυτο με τα ψεματα μλκ ειναι, απο την στιγμη που δεν εχει παρακρατηση η λοιπες υποχρεωσεις οπως απληρωτα σηματα η προστιμα,υπευθυνη δηλωση,φωτιγταφια του οχηματος και του πλαιαιου και τελος.