Σύμφωνα με το IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), τα συστήματα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν 85.000 τροχαία ετησίως.

Η έρευνα του αμερικάνικου οργανισμού χρησιμοποίησε τα δεδομένα των ατυχημάτων που έχει καταγράψει η αστυνομία, με τους ερευνητές να βρίσκουν πως τα συγκεκριμένα συστήματα μειώνουν τα τροχαία κατά 11%, μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών κατά 21%, ενώ μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας κατά 86%, σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα που δεν εξοπλίζονται με τέτοια συστήματα. Άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως τα συστήματα ανίχνευσης τυφλού σημείου μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα κατά 14% και τις πιθανότητες τραυματισμών κατά 23%.

Σύμφωνα με το IIHS, σχεδόν το 49% των οδηγών απενεργοποιούν τα συστήματα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας όταν οδηγούν, επειδή τα βρίσκουν ενοχλητικά. Εταιρίες όπως η Volvo, που δίνουν την δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά έχουν αποκρύψει σκοπίμως τις ρυθμίσεις αυτές στο μενού του αυτοκινήτου, βλέπουν το ποσοστό χρήσης του συστήματος να ανέρχεται στο 86%