Μόνο εύκολη δεν ήταν η νίκη του Lewis Hamilton στη Suzuka. Ο Max Verstappen αποτέλεσε απειλή για τον 32χρονο στους τελευταίους γύρους, όταν ο Hamilton είχε έντονες δονήσεις στην W08. Στον 52ο γύρο, ο 11ος Fernando Alonso άφησε τον Hamilton να περάσει, αλλά δεν έκανε το ίδιο και με τον Verstappen, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να πάρει σημαντικές ανάσες για τη συνέχεια του γύρου. Επιπλέον, θα μπορούσε κάνει νωρίτερα στην άκρη για τον Hamilton.

Οι αγωνοδίκες εξέτασαν τις κινήσεις του «El Nano» και τελικά επέπληξαν τον Ισπανό, ενώ του έδωσαν και δύο βαθμούς ποινής στην Super Licence, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναφέρει πως οι οδηγοί έχουν λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, προκειμένου να επιτρέπουν στους οδηγούς που είναι έναν γύρο μπροστά να περνούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους αγωνοδίκες, ο Alonso θα μπορούσε να αφήσει τον Hamilton να περάσει στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, αλλά όχι ξανά μέχρι τη στροφή 11, όταν και τελικά τον άφησε. Μάλιστα, ο Ferni ειδοποιήθηκε με μπλε σημαίες στις στροφές 14 και 15 του 51ου γύρου, χωρίς να ανταποκρίνεται σε αυτό. Έτσι, του επιβλήθηκε αυτή η μικρή τιμωρία, επειδή ό,τι έκανε δεν ήταν όσο έντονο έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις.