Αυτή η εβδομάδα ήταν από τις τελευταίες που το Nordschleife Nürburgring ήταν ανοιχτό στο κοινό για το 2017 καθώς 19 Νοέμβρη κλείνει και θα ανοίξει ξανά με το νέο έτος. Οπότε οι πωρωμένοι με το BtG, δηλαδή το Bridge to Gantry (το μέρος της πίστας που επιτρέπεται η διέλευση και δεν περιλαμβάνει την μεγάλη ευθεία), μπήκαν μέσα για να δοκιμάσουν τις τελευταίες ρυθμίσεις στην ανάρτησή τους, να φάνε όσο λάστιχο απέμεινε και γενικά να πάρουν την τελευταία τζούρα πριν βάλουν τα αμάξια τους στα γκαράζ

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που γίνεται το κακό (καλά στο Nür γίνεται πάντα). Χτες λοιπόν η πυρόξανθη (lava orange) Porsche 911 GT3 RS προκάλεσε το χάος όταν χύθηκε ψυκτικό υγρό στο οδόστρωμα στο σύμπλεγμα στροφών Hatzenbach και μαζί της πήρε στο συνεργείο άλλα 13 αυτοκίνητα που δεν πρόλαβαν να σταματήσουν. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο, η επικρατούσα άποψη είναι πως το σύστημα ψύξης αστόχησε πριν η 911 GT3 RS βγει εκτός δρόμου. Δεν ξέρω αν έχεις ποτέ πατήσει “παραφλού”, αλλά χάρη στην γλυκερόλη που περιέχουν είναι λίαν ολισθηρό και αυτός είναι και ένας λόγος που σε όλα τα αγωνιστικά επιτρέπεται μόνο νερό στο σύστημα ψύξης. Το Hatzenbach είναι αρκετά γρήγορο κομμάτι, πράγμα που στο Nordschleife Nürburgring αυτό σημαίνει πως “αν το χάσεις, έφυγες”. Έτσι 2 οδηγοί χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο οδηγός του Audi που χρειάστηκε να το κόψουν για να τον απεγκλωβίσουν και η κρισιμότητα της κατάστασής του επέβαλε την άμεση αεροδιακομική του με ελικόπτερο.

Κανονικά υπάρχει “κριτής” σε εκείνο το σημείο, δηλαδή υπεύθυνος ασφαλείας που βγάζει σημαίες και ανάβει προειδοποιητικά φανάρια αν γίνει κάτι, αλλά εκείνη την στιγμή απουσίαζε. Δύο οδηγοί σταμάτησαν και προσπάθησαν να κάνουν σήμα στους διερχόμενους να κόψουν αλλά λίγο κόντεψαν να τους χτυπήσουν κι αυτούς. Δυστυχώς η υποκουλτούρα τoy Nordschleife Nürburgring κατέστρεψε για άλλη μια φορά μερικά πανέμορφα αυτοκίνητα και έστειλε στο νοσοκομείο δύο ανθρώπους. Το ζήτημα απασχολεί τις αρχές που προσπαθούν να βάλουν περιορισμούς για όσους πάνε χωρίς αύριο αλλά μάλλον θα ήταν καλό και να βελτίωναν κάπως και την ασφάλεια της πίστας.