Ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος και ο κλάδος του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του IHS Markit, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίας, οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα μειωθούν, μιας και οι καταναλωτές θα στραφούν σε car hailing υπηρεσίες, όπως οι Uber, Lyft κτλ.

Σήμερα πωλούνται κοντά στα 80 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε Ευρώπη, Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία, όταν σε 23 χρόνια από σήμερα, το νούμερο αυτό αναμένεται να μειωθεί στα 54 εκατομμύρια.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2040, ενώ τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά το 14%. Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου θα συνεχίσουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία, με ποσοστό περίπου 62%.

Παρότι στο μέλλον θα πωλούνται λιγότερα αυτοκίνητα, η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί και από τα 98 εκατομμύρια βαρέλια που απαιτούνται σήμερα ημερησίως, εκτιμάται πως το 2040 θα χρειάζονται καθημερινά 115 εκατομμύρια βαρέλια, με τα αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 1/3 της συνολικής ζήτησης πετρελαίου.