Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε μπαταρίες κατασκευασμένες από γραφένιο. Είναι όμως η πρώτη φορά που η Samsung έχει προχωρήσει στη κατοχύρωση μιας πατέντας που αφορά τέτοιου είδους μπαταρίες

Η εταιρία έχει ονομάσει τη δημιουργία της graphene ball και υπόσχεται πως η τεχνολογία των συγκεκριμένων μπαταριών θα κάνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές του μέλλοντος να έχουν μπαταρίες που θα διαρκούν κατά 45% περισσότερο, ενώ θα μπορούν να φορτίζουν έως και κατά 5 φορές γρηγορότερα, σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από την SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) και ουσιαστικά είναι μια μπαταρία ιόντων λιθίου που έχει ενισχυθεί με ειδικά διαμορφωμένα για την περίσταση μικροσκοπικά σφαιρίδια από γραφένιο.

Η μπαταρία βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών και σύμφωνα με την Samsung μπορεί να φορτίσει πλήρως ένα κινητό τηλέφωνο μέσα σε 12 λεπτά, όταν ο αντίστοιχος χρόνος με τις υπάρχουσες μπαταρίες κυμαίνεται στη μια ώρα. Η Samsung υποστηρίζει πως αυτά τα μικροσκοπικά σφαιρίδια από γραφένιο, μπορούν να ενσωματωθούν και στις μπαταρίες που κυκλοφορούν στην αγορά αυξάνοντας τις επιδόσεις τους.

Επίσης, ο νέος αυτός τύπος μπαταρίας μπορεί να διατηρήσει θερμοκρασίες κοντά στους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που τις κάνει υποψήφιες για χρήση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του κόσμου.

Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από τους κατοπινούς νομπελίστες Κονσταντίν Νοβοσέλοφ και Αντρέ Γκάιμ, αποτελείται από ένα φύλλο άνθρακα πάχους μόνο ενός ατόμου και είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Μεταξύ άλλων, είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα, καθώς και θαυμάσιος αγωγός του ηλεκτρισμού, γεγονός που αυξάνει τη γκάμα των πιθανών πρακτικών εφαρμογών του.