Οι κάτοικοι της πόλης Brighton Township του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσαν μήνυση κατά τις General Motors, υποστηρίζοντας πως η εταιρία γνώριζε για πάνω από 30 χρόνια τις εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου στο νερό τους, μη ενημερώνοντας τις ρυθμιστικές αρχές και τους κατοίκους για το θέμα.

Στη μήνυσή τους, οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η GM απέκρυψε ενεργά το επίπεδο της συγκέντρωσης χλωριούχου νατρίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, με τις εγκαταστάσεις δοκιμών Milford Proving Grounds της GM, να ρυπαίνουν έως το 2014 τα υπόγεια ύδατα αλλά και τις πηγές πόσιμου νερού της περιοχής.

Η μόλυνση φέρεται ότι προκάλεσε ζημιές στη βλάστηση, σε καλλιέργειες, ενώ δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων όπως υπέρταση και πέτρες στα νεφρά.

Η ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιήθηκε στους χώρους δοκιμών της GM ήταν περίπου 7.430 τόνοι στη δεκαετία του 1990, σε σύγκριση με τους 13.800 τόνους που χρησιμοποιήθηκαν σε ολόκληρη την κομητεία Livingston, σύμφωνα με την μήνυση.

Οι ενάγοντες ζητούν από την GM αποζημιώσεις, με την εταιρία να δηλώνει πως ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όπως καταλαβαίνεις, η υπόθεση θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.