Πριν ένα μήνα, η Hyundai μας παρουσίασε το Nexo, το νέο της αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου, και σήμερα μαθαίνουμε ότι αυτό αποτελεί βάση για την εξέλιξη της αυτόνομης τεχνολογίας Επιπέδου 4.

Πιο συγκεκριμένα η κορεάτικη εταιρία έχει βγάλει στο δρόμο τρία αυτοκίνητα δοκιμών, τα οποία κατάφεραν να διανύσουν σχεδόν 190 χλμ., από την Seoul μέχρι την πόλη Pyeongchang, εντελώς αυτόνομα. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία αυτά αυτοκίνητα είναι τα πρώτα -παγκοσμίως- υδρογονοκόνητα αυτοκίνητα με Επιπέδου 4 αυτόνομη τεχνολογία, κάτι που μεταφράζεται σε καμία συμβολή του οδηγού στο ταξίδι.

Η κίνηση των οχημάτων έγινε σε πραγματικές συνθήκες, με κανονική κίνηση σε δημόσιους δρόμους, με το αυτοκίνητο να κινείται μέχρι 113 χλμ/ώρα. Η Hyundai αναφέρει ότι η δοκιμαστική κίνηση συμπεριλάμβανε και την ολοκλήρωση αλλαγών λωρίδων κυκλοφορίας, ακόμη και το χειρισμό των διοδίων, με την μόνη αναγκαία ανθρώπινη παρέμβαση να ήταν όταν ο οδηγός πατούσε τα κουμπιά “Cruise” και “Set”.

Η Hyundai θεωρεί ότι τα Επιπέδου 4 αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι έτοιμα για κανονική παραγωγή το 2021, αν και αναφέρει ότι αυτό θα γίνει μόνο σε κάποιες “πιλοτικές έξυπνες πόλεις” ή σε τοποθεσίες προσαρμοσμένες ώστε να είναι αρκετά “συνδεδεμένες” για την διευκόλυνση της υλοποίησης της αυτόνομης τεχνολογίας. “Πλήρως” αυτόνομη οδήγηση σε μαζικό επίπεδο θα υπάρχει στην αγορά έως το 2030.