Η Porsche βάζει την τεχνολογία blockchain στα αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Σε συνεργασία με την εταιρεία start-up ΧΑΙΝ που εδρεύει στο Βερολίνο, η Porsche αυτήν την εποχή δοκιμάζει εφαρμογές blockchain απευθείας σε οχήματα. Έτσι, η εταιρεία του Zuffenhausen γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που υλοποιεί και δοκιμάζει με επιτυχία την τεχνολογία blockchain σε αυτοκίνητα. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την τεχνολογία αυτή είναι ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα η επεξεργασία τους μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Στις εφαρμογές που δοκιμάζονται περιλαμβάνονται το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του οχήματος μέσω εφαρμογής, προσωρινές εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης και νέα επιχειρηματικά μοντέλα με βάση την καταγραφή κρυπτογραφημένων δεδομένων. Υπάρχουν μάλιστα περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης, π.χ. για να βελτιωθούν λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

Τι είναι όμως η τεχνολογία blockchain;

Η τεχνολογία blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο για συναλλαγές δεδομένων μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων. Αποτελεί επίσης τη βάση των γνωστών κρυπτονομισμάτων Bitcoin και Ethereum. Κάθε αλλαγή καταγράφεται σε χρονολογικά ταξινομημένα μπλοκ δεδομένων, με αποτέλεσμα να είναι διαφανής και απαραβίαστη. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες προοπτικές, σύμφωνα με τον Oliver Doring, Στέλεχος Οικονομικής Στρατηγικής στην Porsche:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία blockchain για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά δεδομένων, απαλλάσσοντας τους πελάτες μας από περισσότερο άγχος στο μέλλον, σε περιπτώσεις όπως η φόρτιση του οχήματος, η στάθμευσή του ή η παροχή σε τρίτα πρόσωπα, όπως μια εταιρεία ταχυμεταφορών, προσωρινής πρόσβασης στο όχημα. Μεταφράζουμε αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία σε άμεσα οφέλη για τον πελάτη.

Οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται με βάση την τεχνολογία blockchain είναι γρήγορες και πολύ ασφαλείς. Το αυτοκίνητο γίνεται μέρος του περιβάλλοντος blockchain, καθώς μπορεί να δημιουργεί μια απευθείας σύνδεση offline, δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση διακομιστή. Με διάρκεια μόλις 1,6 δευτερόλεπτα, η διαδικασία ξεκλειδώματος και κλειδώματος του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής ολοκληρώνεται έως και έξι φορές ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, γίνεται και αποτελεσματική κρυπτογράφηση.

Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει ότι όλες οι δραστηριότητες τεκμηριώνονται στο περιβάλλον blockchain με τρόπο που δεν επιτρέπει την τροποποίηση τους, ενώ ο χρήστης μπορεί να τις βλέπει σε μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, οι εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης μπορούν να διανέμονται ψηφιακά και με ασφάλεια, ενώ ο κάτοχος του οχήματος μπορεί να τις παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή. Η πρόσβαση επίσης ελέγχεται από απόσταση.

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα με βάση την τεχνολογία blockchain

Επιπλέον, με την τεχνολογία αυτή μπορεί να εκχωρούνται προσωρινές εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης στο όχημα, με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, μπορεί να δημιουργείται μια προστατευμένη σύνδεση με τα δεδομένα και τις λειτουργίες του οχήματος. Ταυτόχρονα, κάθε επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων είναι προστατευμένη. Μπορούν να ενσωματώνονται τρίτοι πάροχοι, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για πρόσθετο εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας απλώς “έξυπνες συμβάσεις”. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι αυτοματοποιημένες συμβάσεις που ενεργοποιούν συναλλαγές όταν πληρούνται προκαθορισμένες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η συμμόρφωση με τη σύμβαση διασφαλίζεται μέσω της τεχνολογίας.

Με αυτήν τη σύγχρονη τεχνολογία, εξυπηρετούμε ταυτόχρονα και τον στόχο μας για την ηλεκτρική κινητικότητα, καθώς αξιοποιούμε δυνατότητες που κυμαίνονται από την ταχύτερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη επικύρωση στον σταθμό φόρτισης, μέχρι τη διαδικασία πληρωμής,

λέει ο Uwe Michael, Αντιπρόεδρος της Porsche, υπεύθυνος για τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά συστήματα.

Η Porsche εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα βασίζονται στην τεχνολογία blockchain: Μέσω της καταγραφής δεδομένων που μπορούν να ελεγχθούν, τα προς επεξεργασία δεδομένα κρυπτογραφούνται τοπικά σε μια διανεμημένη αλυσίδα μπλοκ (blockchain). Ο χρήστης έχει τον έλεγχο των δεδομένων, αποφασίζοντας πώς θα τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την περίπτωση. Όλες οι δραστηριότητες τεκμηριώνονται στην αλυσίδα των μπλοκ, με αποτέλεσμα κάθε διαγραφή να είναι διαφανής. Αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή, στο μέλλον θα προσφέρονται βελτιωμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά δεδομένα για να αποκτηθούν πληροφορίες σε περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να διαμοιραστούν με ασφάλεια σε άλλα οχήματα. Ο πελάτης μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα λεγόμενα δεδομένα σμήνους, τα οποία ταυτόχρονα είναι προστατευμένα.

Η εταιρεία start-up ΧΑΙN κέρδισε τον πρώτο “Διαγωνισμό Καινοτομίας της Porsche” με θέμα την τεχνολογία blockchain πέρσι το καλοκαίρι, επικρατώντας έναντι περισσότερων από 100 άλλων συμμετεχόντων του διαγωνισμού. Μετά τον διαγωνισμό, ομάδες της Porsche από διάφορους τομείς συνεργάστηκαν με την ΧΑΙΝ επί ένα τρίμηνο, προκειμένου να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν εφαρμογές. Η τεχνολογία blockchain εφαρμόστηκε στην Porsche Panamera, χρησιμοποιώντας μια ενεργειακά αποδοτική διαδικασία “εξόρυξης” δεδομένων της XAIN. Η Porsche ετοιμάζει επίσης και άλλες εφαρμογές με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ειδικά στους τομείς της φόρτισης και της στάθμευσης.

Η ΧΑΙΝ προσφέρει διάφορες λύσεις τεχνολογίας blockchain και τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις έξυπνες βιομηχανικές εφαρμογές. Οι ιδρυτές της εταιρείας, Leif-Nissen Lundbæk και Felix Hahmann, δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, από όπου ξεκίνησαν και τη σταδιοδρομία τους. Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Imperial College του Λονδίνου, η ΧΑΙΝ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα σύστημα blockchain που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας κατά τη λεγόμενη “εξόρυξη” δεδομένων (mining). Αυτό σημαίνει ότι η λύση που προσφέρει η ΧΑΙΝ είναι επίσης κατάλληλη για κινητές συσκευές και οχήματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr