Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο ιδιοκτήτης της κινέζικης Geely, o Li Shufu έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής Daimler, εξαγοράζοντας το 9,69% των μετοχών της για περίπου 9 δισ.

Πριν γίνει αυτό, όμως, η Geely μέσα στο 2017 είχε συζητήσει με τον John Elkann και άλλα στελέχη της FCA προκειμένου να δουν αν υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς της εταιρίας. Σύμφωνα νέες πληροφορίες, ο Li Shufu πρότεινε αρχικά να εξαγοράσει την FCA έναντι των 20 δις δολαρίων, για το 71 % των μετοχών, προσφορά που απορρίφθηκε. Ο κινέζικος όμιλος επανήλθε με νέα προσφορά ύψους 22 δις δολαρίων, κάτι που επίσης δεν βρήκε ανταπόκριση.

Δύο πηγές με άμεσους δεσμούς με τις συζητήσεις διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις για το γιατί μια συμφωνία δεν συνέβη. Η πρώτη -ανώνυμη- πηγή, δήλωσε ότι η προσφορά των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρήθηκε πολύ χαμηλή, με την Exor να ήταν πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αποκομίσει περισσότερη αξία πωλώντας FCA σε μέρη.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η FCA ήταν ανοικτή για να δεχτεί συμφωνία ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν αποκλείονταν οι Alfa και Maserati, με την Geely να ήταν αυτή που απέρριψε αυτή την ιδέα. Και κάπως έτσι, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Αυγούστου του 2017.

 • SAMURAI-66

  Εδω ισως υπαρχουν…βεβαια κανεις δεν θα το δεχτει απο πλευρα της fca για προφανεις λογους ομως το πιστευω οτι πρεπει ετσι να ειναι…και πολιτικες πιεσης απο πλευρας ιταλων και ευρωπαιων στο συνολο τους ισως ακομα και απο αμερικανικης πλευρας για την πιθανη εξαγορα της απο τους κινεζους.
  Θα βαλουν με καθε τροπο προσχωματα διαφοροι που δεν βλεπουν καλως η κακος τους κινεζους με θετικη πλευρα.
  Ισως ειναι αποφαση της fca τι θα κανει αλλα τα δανεια απο της τραπεζες που ειναι επενδυτικες αξιες ευρωπαιων αρα εχουν ενα λογο στο ολο θεμα και το διεθνες χρηματοπιστωτικο συστημα της δυσης σε μια τοσο μεγαλη εξαγορα θα παιξει σοβαρο ρολο!
  Αν γινει οντως τελικα το ντιλ θα ειναι η πλεον τρανταχτη συμφωνια του νεου αιωνα μας

 • mixalhs7

  Δηλ το 70% του γκρουπο αξίζει όσο είναι στις ΗΠΑ το πρόστιμο του vag για το dieselgate?

  • περιμενε να ολοκληρωθει το πλανο….και μετα το μιλαμε !!!!! :-D