Για κάποιο λόγο που κανείς από τον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορεί να καταλάβει, οι Κινέζοι λατρεύουν τις long εκδόσεις των μοντέλων των εταιριών. Είναι που θέλουν που να χωρέσουν το τόσο ύψος (troll mode off). Φυσικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να χαλάσουν χατήρι στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, και η Audi παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου την πρώτη της long έκδοση ενός SUV της.


Ο λόγος για το Q5 L, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα A4 L, A6 L και φυσικά το A8 L. To μεταξόνιο του μεσαίου SUV της γερμανικής εταιρίας έχει αυξηθεί κατά 88 χλστ., με τους πίσω επιβάτες να απολαμβάνουν επιπλέον 110 χλστ. χώρο για τα πόδια τους. Πλέον το μήκος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 4.751 χλστ., όταν το Q7 έχει μήκος 5.052 χλστ. Ο χώρος αποσκευών παραμένει ως είχε και κυμαίνεται μεταξύ 550 και 1.550 λίτρων.

Μηχανικά, το Q5 L εφοδιάζεται με τον 2,0-λιτρο TFSI κινητήρα, απόδοσης 190 και 252 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται αποκλειστικά με το 7-τάχυτο S tronic αυτόματο κιβώτιο, στέλνοντας τη δύναμη σε όλους τους τροχούς μέσω του Quattro συστήματος τετρακίνησης.. Η ασθενέστερη έκδοση χρειάζεται 8,6 δευτ. για το 0-100 χλμ/ώρα, ενώ η δυνατότερη 6,7 δευτ.

Το Q5 L, όπως και το Q5 που πωλείται στην κινεζική αγορά, συναρμολογείται από την FAW-VW στο εργοστάσιο της στην πόλη Changchun, της Βόρειας Κίνας, χρησιμοποιώντας μέρη που έρχονται από το εργοστάσιο της Audi στο San Jose Chiapa του Μεξικό.