Η εξορυκτική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας από βασικός παράγοντας της οικονομίας για αιώνες εγκαταλήφθηκε πλήρως στην δύση του περασμένου αιώνα. Ο μετασχηματισμός της βρετανικής οικονομίας και η στροφή σε τομείς με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία έκλεισαν ορυχεία αιώνων. Αυτό όμως είναι κάτι που ενδέχεται να αλλάξει αφού η άνοδος της ηλεκτροκίνησης δημιουργεί τεράστια ζήτηση σε μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τις μπαταρίες.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το λίθιο, του οποίου οι τιμές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2000 και τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, φτάνοντας σήμερα πάνω από τις 15.000 ευρώ ανά τόνο. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πορεία του κασσίτερου που κινείται κοντά στις 20.000 ευρώ ανά τόνο, αλλά με κερδοσκοπικές διακυμάνσεις που καθιστούν ασταθή την τιμή του. Αυτά όμως είναι μέσα στο παιχνίδι και αρκετές μικρές μεταλλευτικές εταιρείες φιλοδοξούν να βρουν την κατάλληλη προσοδοφόρα συγκυρία.

Έτσι στην νοτιοδυτική Αγγλία, στην κομητεία της Κορνουάλης ενδέχεται να αναβιώσει η μεταλλευτική δραστηριότητα. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα κοιτάσματα κασσιτέρου από την αρχαιότητα, κάτι που μάλιστα που ευθύνεται και για το όνομα “Κασσιτερίδες Νήσοι” που είχε δωθεί στα βρετανικά νησιά κατά την ελληνιστική αρχαιότητα. Η επικασσιτέρωση του σιδήρου άλλωστε, αν και γνωστή από παλιά, έδωσε μεγάλη ώθηση στην βιομηχανική επανάσταση και στην οικιακή υγιεινή αφού εμποδίζει την οξείδωση, για του λόγου το αληθές άνοιξε μια κονσέρβα!

Τα τελευταία ορυχεία κασσιτέρου κλείσαν το 1998 αφού δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν την Κίνα, τώρα όμως οι τιμές δικαιολογούν το ρίσκο, τουλάχιστον από μικρές εταιρείες, που πλέον μελετούν μέσω δορυφόρων διαφορές στην βλάστηση για να εντοπίσουν τις περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση του μετάλλου. Επιπλέον έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για τον εντοπισμό και την εξαγωγή του λιθίου, του κασσιτέρου, του νικελίου και γενικώς των μετάλλων από πετρώματα που πριν ήταν αδύνατη η εκμετάλλευσή τους. Αυτό το αναφέρω διότι η μεταλλευτική δραστηριότητα που είχε παρακμάσει στην γηραιά ήπειρο φαίνεται πως μπορεί να πάρει μια δεύτερη νιότη, με την Φινλανδία και την Σερβία να είναι αρκετά δραστήριες.

Κλείνοντας το άρθρο και επιστρέφοντας στην Κορνουάλη, η επένδυση που έχει γίνει για την ώρα είναι μικρή, της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ και σκοπός είναι να ξεπεράσει τα 100 ως το 2021, ένα από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν είναι η άντληση των υδάτων του διαβρωμένου εδάφους, το βρετανικό κράτος στηρίζει το εγχείρημα αλλά εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την εξάρτηση που θα έχουν τα καταναλωτικά είδη στον κασσίτερο.

 • Smartass

  Είναι που θα χαθεί η Μεγάλη Βρετανία αφού αποχωρεί από την Γερμανική Ένωση.
  ;)

 • Smartass

  Είναι που θα χαθεί η Μεγάλη Βρετανία αφού αποχωρεί από την Γερμανική Ένωση.
  ;)

  • overlord821 .

   Ναι σωστά γιατί με 2 ή και 100 εκατομμύρια ευρώ, σώθηκε η οικονομία της Βρετανίας…Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι η εξόρυξη δεν έχει καν σχέση με την αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ…Ότι να’ναι…

  • Smartass

   Αγαπητέ ”Οτι να΄ ναι” με πληροφόρησε ο κουμπάρος μου (μόνιμος κάτοικος
   G .Β έχει δικό του σπίτι στο Manchester) ότι φεύγοντας η G.B από την G.U κερδίζει τα 360.000.000 που ακουμπάει νταβατζιλίκι στις Βρυξέλλες κάθε εβδομάδα.
   Εσύ μπορείς να παραμυθιάζεσαι με το Ευρωπαϊκό όραμα.
   :D

  • overlord821 .

   Αγαπητέ άσε τους κουμπάρους και άκουσε εμένα που μένω στο Νησί και δουλευω στο city… Αν ο κουμπαρος σου τρωει την παπατζα των γελοίων υπερμαχων του brexit, δεν σημαισημ ότι είναι αλήθεια… Οι τράπεζες φεύγουν, οι βιομηχανιες απειλούν ότι θα ξηλώσουν τα εργοστάσια… Δεν ξερω αν ακουσες για την χοντα…Τα χρήματα που χάνονται μόνο στο Λονδινο αποτελούν καταστροφη για το UK…Για αυτό άσε σε εμένα τα μου εξπαν και σου ειπα…

  • Smartass

   Τι μεγάλη τιμή για εμένα να απαντάει στα σχόλια μου στελεχαρα του City. Είναι πολύ σπουδαίο κάποιος που δεν προλαβαίνει να πάει για κατούρημα από τον φόρτο εργασίας να ασχολείται
   μαζί μου!!
   Πείτε πόσες χιλιάδες λίρες
   περνάτε τον μήνα αμοιβή;
   Κατοικείτε σε loft;
   Τι οδηγείται;
   Σας έχει χορηγηθεί εταιρική πιστωτική κάρτα;
   Από σαμπάνια ποια προτιμάτε;
   Moet, Mumm, Dom Perignon;

  • overlord821 .

   Αγαπητέ φαντασιόπληκτε!!! Θα σε λυπήσω που δεν μένουμε όλοι όσοι δουλεύουμε στο City, σε loft, δεν έχουμε εταιρική κάρτα και δεν πίνουμε σαμπάνια… Παρόλα αυτά βρίσκουμε χρόνο να ασχοληθούμε με άτομα “που άκουσαν” από “κάποιο κουμπάρο” μία βλακεία, ενώ ήδη έχουν γραφεί τόμοι ολόκληροι για την π@π@ρια των 360 εκ δήθεν την βδομάδα που δίνει το Η.Β. στην ΕΕ….Βέβαια ούτε τόσα είναι τα χρήματα αλλά και ούτε αναφέρεται ΕΠΙΤΗΔΕΣ πόσα χρήματα εισπράτει το Η.Β. από την ΕΕ σε επιδοτήσεις…Ούτε το πόσο οφελειμένο έχει βγει από την πρόσβαση στην κοινή Ευρωπαϊκή αγορά και τί μαύρο κλάμα έχει πέσει τώρα που οι μεγάλες τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι μεγάλες νομικές φίρμες την κοπανάνε από το Λονδίνο για Βερολίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Δουβλίνο…Και για να γίνω λίγο λαϊκιστής όπως εσύ, πουθενά δεν αναφέρεται πόσα εισπράτει η βασιλική οικογένεια ως γαιοκτήμονας από την ΕΕ….

   Αυτά τα ολίγα και με τις υγείες σας…Ελπίζω την επόμενη φορά να κάνεις σχόλια τα οποία να έχουν σχέση με το θέμα, αντί να προβάλεις όποια προκατάληψη έχεις…

  • Smartass

   Πούρα;
   Arturo Fuente, Cohiba, Habano, Regius Cigars;;;

  • overlord821 .

   Έχω καλές συνήθειες αγαπητέ!!! Δεν καπνίζω! Πέρα από βλακείες, έχεις να πεις τίποτα άλλο η μονο ότι σου λέει ο κουμπάρος;

  • Smartass

   Εγώ ξέρω ότι το κουμπαράκι μου, μου έφερε σετ όλα τα σινεμπλόκ πολυουρεθάνης για εμπρός και πίσω άξονα για το QQ mk1 μου.
   Το εργαλείο έχει γίνει βράχος. Άντε να σε κάνω μάγκα τα σινεμπλόκ είναι
   PSB Problem Solving Bushings.

  • overlord821 .

   axaxaxa….Παλικαράκι μου, έχεις πολλά ψωμιά να φας ακόμη για να μου μάθεις πράγματα γύρω από το αυτοκίνητο…Σε μηχανολόγο μηχανικό μιλάς που έχει δουλέψει ΜΟΝΟ στο UK σε RedBull Racing, Mclaren και Jaguar, σε χρονολογική σειρά…Άντε και εις ανώτερα εύχομαι…

  • Smartass

   Προσκυνώ άρχοντα. Παρακαλώ θέλω να μάθω πως εσείς καταδέχεστε να απαντάτε στα σχόλια ενός αδαούς. Επίσης αφού είχατε εργαστεί σε τέτοιες ομάδες θα πρέπει να έχετε χεστεί στην λίρα. Οπότε η ζωή που έχετε ζήσει – ζείτε αν μη τι άλλο πρέπει να είναι τουλάχιστον γκλαμουράτη. Έκτος αν είστε άλλη μια περίπτωση νέο Έλληνα ”ότι δηλώσεις είσαι”
   :D

  • overlord821 .

   Όταν μπορώ να μάθω κάτι σε κάποιον, γιατί να μην του μιλήσω; Και ποιος σου είπε ότι δεν έχω χεστεί στην λίρα; Απλά όχι τόσο ώστε να μένω σε λοφτ στο κέντρο του Λονδίνου…Μάλλον δεν είσα ενημερωμένος για το τί χρήματα παίζουν σε μεσαία στελέχη σε εταιρίες αυτοκίνησης ή αγωνιστικές όπως η Redbull Racing, αν και εκεί εργάστηκα στην αρχή της καριέρας μου οπότε ίσως φαντάζεσαι τί έπαιρνα.

   Πάντως έχεις πραγματικά στρεβλή εικόνα για το τί ζωή κάνει ο κόσμος, αφού θεωρείς ότι υποχρεωτικά κάποιος που έχει ένα καλό status δουλειάς και μία καλή οικονομική κατάσταση, πρέπει να κάνει “γκλαμουράτη” ζωή…Κόψε την πολλή τηλεόραση γιατί σε αποβλακώνει, όπως και οι “πληροφορίες” του κουμπάρου σου…Πάντως εσύ επιβεβαιώνεις την περίπτωση του ξερόλα νεοΈλληνα.

   ΥΓ Όνομα δεν θα πω, αλλά αν κάποιος ψάξει χρονολογικά τις εταιρίες που έγραψα, θα δει Έλληνα να δουλεύει σε αυτές από το 2007 έως σήμερα.