Το Αμβούργο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, ανακοίνωσε επίσημα πως θα απαγορεύσει από την ερχόμενη εβδομάδα να κυκλοφορούν σε δύο μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης τα πιο παλιά ρυπογόνα diesel αυτοκίνητα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αυξήσουν την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν δαπανηρές αλλαγές για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν.

Το Αμβούργο, όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα πως η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 31 Μαΐου και θα αφορά τα μοντέλα diesel που δεν ανταποκρίνονται στις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών Euro 6.

Οι απαγορεύσεις στο Αμβούργο επηρεάζουν αρχικά ένα τμήμα περίπου 1.600 μέτρων στην οδό Stresemannstrasse, όπου οι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για τα επαγγελματικά οχήματα βάρους 3,5 τόνων και άνω, όπως και ένα τμήμα περίπου 580 μέτρων της οδού Max-Brauer-Allee, που καλύπτει όλα τα diesel οχήματα. Και οι δύο δρόμοι βρίσκονται στην Αλτόνα, μια πολυσύχναστη περιοχή στα δυτικά της πόλης.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν παλαιότερα μοντέλα ντίζελ.

Από την ανακοίνωση ολόκληρης της απόφασης αυτής την περασμένη Παρασκευή προκύπτει ότι οι τοπικές αρχές στη Γερμανία έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν στοχευμένες απαγορεύσεις με άμεση ισχύ με στόχο να διαμορφώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και περιορισμοί που αφορούν ευρύτερες περιοχές της πόλης θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά στον χρόνο.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επεδίωκε εδώ και καιρό να αποφύγει τις απαγορεύσεις, όπως και το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εκπροσωπεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.