Οι πόλεις της Γερμανίας μπορούν από σήμερα να απαγορεύουν τα diesel αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Χθες, τo ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας κατοχύρωσε το δικαίωμα των γερμανικών πόλεων να απαγορεύσουν άμεσα -και όχι από το 2020– τα παλαιότερα diesel οχήματα από τους δρόμους τους.

Περίπου 70 γερμανικές πόλεις έχει διαπιστωθεί πως υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το τοξικό οξείδιο του αζώτου, το οποίο περιέχονται στις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επιτρέπει στις απανταχού τοπικές Αρχές να επιβάλλουν άμεσα απαγορεύσεις, ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα όρια περιβαλλοντικών ρύπων.

Η υπόθεση πηγάζει από τη δικαστική διαμάχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH με τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, όπου οι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Πρωτοβάθμια δικαστήρια είχαν αποδεχτεί τη μήνυση της οργάνωσης, η οποία ζητούσε απαγορεύσεις πετρελαιοκίνητων, με συνέπεια τα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας να ασκήσουν έφεση, οδηγώντας την υπόθεση στο δικαστήριο της Λειψίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στη «γενέτειρα» της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως χαρακτηρίζεται η Γερμανία, και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Angel Merkel, που είναι αντίθετη σε περιορισμούς.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα μόνα diesel οχήματα που θα επιτρέπονται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους θα είναι όσα πληρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 6. Αρχικά θα απαγορευτούν τα Euro 4 οχήματα και θα ακολουθήσουν τα Euro 5.

Το Αμβούργο θα γίνει η πρώτη πόλη που θα θέσει σε ισχύ την απόφαση του δικαστηρίου. Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Γερμανίας, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση πινακίδων απαγόρευσης των παλιών diesel οχημάτων στους δρόμους της, ενώ οι τοπικές αρχές αναμένουν να τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί στο τέλος αυτού του μήνα.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...