Τον Ιούλιο του 2017 ο υπουργός περιβάλλοντος της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και πετρελαίου) θα πρέπει να σταματήσουν έως το 2040. Το μέτρο αυτό αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των βρετανικών αρχών να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να επιτευχθούν οι στόχοι των εκπομπών ρύπων.

Τώρα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, μαζί με τους δημάρχους του Μάντσεστερ, του Μπρίστολ, της Λίβερπουλ, του Σέφιλντ, του Μπράντφορντ, του Κάρντιφ και της Οξφόρδης ζητούν από την κυβέρνηση η απαγόρευση αυτή να επισπευσθεί κατά 10 χρόνια και να τεθεί σε ισχύ από το 2030.

Η απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου αποτελεί βασικό μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλών δισ. λιρών, με την κυβέρνηση να αναγκάζει επίσης και τα τοπικά συμβούλια να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, όπως π.χ να καταργηθούν οι περιορισμοί, όπως τα σαμαράκια και οι κυκλικοί κόμβοι, προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην χρειάζεται να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν.

Τα υπάρχοντα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου δεν θα απαγορευθούν και θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά, με το κράτος να ενθαρρύνει με μέτρα που θα ανακοινώσει, την σταδιακή αντικατάστασή τους από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η απαγόρευση της πώλησης των νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από το 2030 και μετά, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ζωνών καθαρού αέρα στις πόλεις και η καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος ανανέωσης του στόλου των οχημάτων μέσω απόσυρσης των παλιών ρυπογόνων οχημάτων, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα και την υγεία μας.