Μια απόφαση που ναι μεν υπήρχε στο τραπέζι, αλλά κανείς δεν περίμενε. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Fernando Alonso, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι μέλος της Formula 1 για το 2019, χωρίς να αναφέρει κάτι για το μέλλον.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του 37-χρονου Ισπανού αναφέρει:

Μετά από 17 υπέροχα χρόνια σε αυτό το εκπληκτικό άθλημα, ήρθε η ώρα να κάνω μια αλλαγή και να προχωρήσω. Έχω απολαύσει κάθε λεπτό από αυτές τις απίστευτες σεζόν και δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τους ανθρώπους που συνέβαλαν να κάνουν όλα τόσο ξεχωριστά. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αγώνες αυτή τη σεζόν, και εγώ θα τρέξω σε αυτούς με περισσότερη δέσμευση και πάθος από ποτέ.

Ας δούμε τι φέρνει το μέλλον, νέες συναρπαστικές προκλήσεις είναι στη γωνία. Περνάω από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μου, αλλά πρέπει να συνεχίσω να εξερευνώ νέες περιπέτειες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της McLaren. Η καρδιά μου είναι με την ομάδα για πάντα. Γνωρίζω ότι θα επιστρέψουν ισχυρότεροι και καλύτεροι στο μέλλον και θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να επιστρέψω στο πρωτάθλημα, αυτό θα με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο.

Έχω χτίσει τόσες πολλές σπουδαίες σχέσεις με πολλούς φανταστικούς ανθρώπους στη McLaren, και μου έδωσαν την ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να αγωνιστώ σε άλλες κατηγορίες. Πιστεύω ότι είμαι πιο πλήρης οδηγός τώρα από ποτέ. Εγώ πήρα αυτή την απόφαση πριν από μερικούς μήνες και είμαι σίγουρος. Ωστόσο θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Chase Carey και την Liberty Media για τις προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξω την απόφαση μου και όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μου αυτή τη φορά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις πρώην ομάδες μου, τους team-mates μου, τους ανταγωνιστές μου, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες μου, τους δημοσιογράφους και όλους όσους συνεργάστηκα στην καριέρα μου στην F1, και ιδιαίτερα στους οπαδούς μου σε όλο τον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι θα τους βρω και πάλι στο μέλλον.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της McLaren, Zak Brown, δήλωσε:

Ο Fernando δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός πρεσβευτής της McLaren αλλά και της Formula 1. Τα 17 χρόνια του στο άθλημα, δείχνουν αναμφισβήτητα ότι είναι ο κορυφαίος οδηγός της γενιάς του και της ιστορίας της F1, και πρόσθεσαν ένα άλλο κομμάτι στην πλούσια ιστορία της Formula 1. Υπάρχει μια στιγμή για τον καθένα να κάνει μια αλλαγή, και ο Fernando αποφάσισε το τέλος αυτής της σεζόν να είναι αυτή. Σεβόμαστε την απόφασή του, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι είναι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.