Από τις πρώτης ημέρες σύλληψης του Carlos Ghosn δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που έλεγαν πως πίσω από την σύλληψη του προέδρου της βρισκόταν η ίδια η Nissan.

Η Nissan “έφαγε” τον Ghosn;

Μπορεί το παραπάνω άρθρο να σου φαινόταν αρχικά ως σενάριο ενός σημερινού “Game of Thrones”, αλλά όσο περνάνε οι ημέρες, δείχνει όλο και πιο πραγματικό. Βλέπεις δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο Ghosn προτού συλληφθεί ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό του διοικητικού σχήματος της Nissan, απομακρύνοντας τον νυν CEO της Nissan, Hiroto Saikawa, με τον οποίο είχε διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα σε ότι αφορά το μέλλον της Nissan, αλλά και της συμμαχίας Nissan-Renault-Mitsubishi.

Ο Ghosn δεν ήταν ευχαριστημένος τόσο με τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Nissan, όσο και η οικονομική απόδοση της υπό τις οδηγίες του Saikawa, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Nissan ήταν αντίθετός και από τις αποφάσεις του Saikawa σχετικά με το σκάνδαλο των ακατάλληλων πιστοποιήσεων, που οδήγησε στην ανάκληση περισσότερων από 1,2 εκατ. αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Ο Ghosn θεωρούσε υπεύθυνο τον Saikawa για την επιβράδυνση των πωλήσεων της Nissan στις ΗΠΑ, αλλά και των επανειλημμένων ζητημάτων ποιότητας που αντιμετώπιζε η Nissan στην Ιαπωνία.

Ο Saikawa από τη μεριά του δεν ήταν οπαδός των φιλόδοξων οικονομικών στόχων του Ghosn, ούτε και του στόχου του να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Nissan σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ. Ο Ghosn ήθελε η συμμαχία Nissan-Renault-Mitsubishi να πουλά ετησίως 14 εκατ. αυτοκίνητα έως το 2022, όταν το 2017 οι τρεις εταιρίες πούλησαν 10,6 εκατ. αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί πως ο Saikawa ηγείται της έρευνας κατά του Ghosn, με τον τελευταίο να ήθελε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό του Δ.Σ της Nissan μέχρι την προσεχή άνοιξη, αλλά η εσωτερική έρευνα της Nissan έβγαλε τις οικονομικές ατασθαλίες του στην φόρα, ατασθαλίες που τον έστειλαν στην φυλακή. Το σχέδιο ανασχηματισμού θα απαιτούσε την έγκριση των μελών του ΔΣ της Nissan, στο οποίο η Renault έχει δικαίωμα ψήφου.