Χθες, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, η Hyundai παρέδωσε το πρώτο υδρογονοκίνητο Nexo σε πελάτη της. Ο τυχερός είναι ο Tom Hochrad, από την πόλη Ventura, της California στην Αμερική. Πρόκειται για έναν πρώην επιστήμονα, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ο τυπικός αγοραστής αυτοκινήτων. Πριν περίπου 15 χρόνια αγόρασε το πρώτο του υβριδικό αυτοκίνητο και με την πάροδο των χρόνων έχει οδηγήσει ειδικά ηλεκτρικά οχήματα επίσης, με το νέο του Nexo να του χαρίζει περίπου το πενταπλάσιο της αυτονομίας σε σχέση με το πρώτο του ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Με πιστοποιημένη αυτονομία 609 χλμ., αυτή είναι μεγαλύτερη από τα Honda Clarity και Toyota Mirai, και συγκρίνεται με την αντίστοιχη των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το μοντέλο της Hyundai διαθέτει τρεις δεξαμενές με την κάθε μια να έχει χωρητικότητα 52,2 λίτρων και οι οποίες γεμίζουν σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Να θυμίσω πως το μοντέλο παίρνει κίνηση παίρνει από έναν ηλεκτροκινητήρα 163 ίππων με 395 Nm ροπής, κάνοντας τα 0-100 χλμ/ώρα σε 9,2 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 179 χλμ/ώρα. Βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, που το κάνει ελαφρύτερο, γρηγορότερο και πιο ευρύχωρο σε σχέση με το ix35 fuel cell. Έχει ελαφρύτερο σύστημα μετάδοσης κίνησης, με το αυτοκίνητο να εξοπλίζεται με ένα σύστημα ειδοποίησης τυφλών σημείων, που χρησιμοποιεί κάμερες με ευρυγώνιους φακούς και προβάλει στον οδηγό εικόνες από σημεία που οι καθρέπτες δεν καλύπτουν.

Bonus: Δες το πρώτο review του μοντέλου, μέσα από ένα road trip 1.450 χλμ.