Περισσότερες από 3.000 καταγγελίες έχουν δεχτεί οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αλλά και η Ford Βορείου Αμερικής, ενώ πάνω από 50 μηνύσεις έχει δεχτεί η Μπλε Οβάλ εταιρία για την υπόθεση με το μονοξείδιο του άνθρακα που γεμίζει τις καμπίνες των Explorer παραγωγής μεταξύ 2000 και 2018.

Το πρόβλημα είναι γνωστό από το 2017, όταν ένας αστυνομικός στις ΗΠΑ μήνυσε την Ford για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ υπήρξαν 3 ατυχήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Ford ανακοίνωσε πως θα επιδιορθώσει 1,4 εκατ. Explorer. Στα αυτοκίνητα η Ford επαναπρογραμάτισε το λογισμικό του κλιματισμού προκειμένου να μπαίνει περισσότερος φρέσκος αέρας στη καμπίνα, αντικατέστησε τις βαλβίδες αποστράγγισης των πορτών, ενώ επιθεώρησε και τη στεγανοποίηση του πίσω μέρους του οχήματος.

Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που έχουν επιδιορθωθεί, παραπονιούνται πως μονοξείδιο του άνθρακα μπαίνει ακόμη στη καμπίνα, κάνοντας τους να ζαλίζονται.

Εκπρόσωπος της Ford δηλώνει πως σύμφωνα με τις δοκιμές τους, προκύπτει πως όλα τα αυτοκίνητα είναι ασφαλή και πως η έρευνά τους έχει βρει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα να μην υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.