Εκτός των προβλημάτων στην παραγωγή που έχει να αντιμετωπίσει η Audi με το E-Tron, φαίνεται ούτε η πραγματική ηλεκτρική αυτονομία του νέου μοντέλου της είναι αυτή που ανακοίνωσε όταν αυτό παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Το ηλεκτρικό SUV κινείται από δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε άξονα), οι οποίοι αντλούν ενέργεια από μια μπαταρία 95 kWh, τοποθετημένη χαμηλά και στο κέντρο του αυτοκινήτου. Αυτή -σύμφωνα με την εταιρία- του χαρίζει αυτονομία 400 χλμ και σημαντικό είναι πως σε περισσότερες από το 90% όλων των επιβραδύνσεων το E-Tron ανακτά ενέργεια μέσω των ηλεκτροκινητήρων του, ενώ φτάνει το μέγιστο βαθμό ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα πέδησής του.

Με το εμπορικό λανσάρισμα του να είναι προ των πυλών, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α (EPA) ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις της η πραγματική αυτονομία του Audi E-Tron είναι μόλις 204 μίλια, που μεταφράζεται σε 328 χλμ.

Το γερμανικό μοντέλο έχει άμεσους ανταγωνιστές το Jaguar I-Pace, το Tesla Model X και το Mercedes EQC, τα οποία έχουν προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, στο βρετανικό SUV η αυτονομία του είναι 234 μίλια, που μεταφράζονται σε 377 χλμ, ενώ του SUV της εταιρίας του Elon Musk η αυτονομία φτάνει τα 295 μίλια, που μεταφράζονται σε 475 χλμ. Για τo Mercedes EQC δεν υπάρχει ακόμα επίσημη μέτρηση.

Συγκρίνοντας τα 204 μίλια του E-Tron με διάφορα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα, βλέπουμε ότι το Kia e-Soul έχει 243 μίλια (391 χλμ.), το Hyundai Kona Electric να έχει 258 μίλια (415 χλμ.), το Nissan Leaf 151 μίλια (243,1 χλμ.), το Chevrolet Bolt 238 μίλια (383 χλμ) και το Tesla Model 3 310 μίλια (499 χλμ.), πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις της EPA.

Όπως προείπα, η Audi χρησιμοποιεί μια συστοιχία μπαταριών 95 kWh στο E-Tron, αλλά δεν επιτρέπει τη φόρτιση της πέραν του 88% της χωρητικότητας, ήτοι η χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα είναι 83,6 kWh. Ενώ η Audi λέει ότι δίνει προτεραιότητα στη μακροζωία της αντί για μεγάλη αυτονομία, τα 83,6 kWh είναι επίσης μεγάλο νούμερο χωρητικότητας μπαταρίας, πλησιάζοντας το μέγεθος των ανταγωνιστών της. Η Jaguar για παράδειγμα χρησιμοποιεί μια μπαταρία 90 kWh και η Tesla χρησιμοποιεί μια μπαταρία 100 kWh.

Η Audi δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το βάρος για το E-Tron, αλλά φαίνεται ότι είναι το λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με τα άλλα δύο. Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρική κατανάλωση για το Model X είναι 2.95 μίλια/kWh (4,74 χλμ/kWh), για το I-Pace 2,60 μίλια/kWh (4,18 χλμ/kWh), ενώ για το E-Tron 2,44 μίλια/kWh (3,29 χλμ/kWh). Αυτό δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά την τεχνολογία των μπαταριών του εκάστοτε οχήματος, αλλά την απόδοση του αυτοκινήτου στο σύνολό του.

Τέλος, η τιμή του Audi E-Tron ξεκινάει στις Η.Π.Α. από τα 75.795 δολάρια, του Jaguar I-Pace από 69.500 δολάρια, ενώ του Tesla Model X από τα 80.450 δολάρια, πάντα χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις.