Παρότι οι πρώτες διαρροές είχαν γίνει από το Νοέμβριο του 2008, η γερμανική εταιρία πραγματοποίησε τα επίσημα παγκόσμια αποκαλυπτήρια της Panamera στις 19 Απριλίου του 2009 στην έκθεση της Shanghai. Τότε δεν υπήρχε άλλο πολυτελές sport τετράθυρο coupe μοντέλο, με την Panamera να δημιουργεί πρακτικά μια νέα υποκατηγορία. Παρότι η εμφάνιση δεν ήταν το δυνατό της σημείο, αυτό δεν επηρέασε την εμπορική της πορεία καθώς γρήγορα ξεπεράστηκε το όριο των 20.000 μονάδων παραγωγής ετησίως.

Η προσθήκη στην γκάμα της Porsche ενός μοντέλου με τέσσερις θέσεις (εκτός της Cayenne) ήταν κάτι που είχε αρκετά χρόνια στο μυαλό της η εταιρία, και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του ’50, όταν είχε δείξει την Type 530. Αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο από μια τετραθέσια 356, με επιμηκυμένο μεταξόνιο, μεγαλύτερες πόρτες και πιο ψηλό τελείωμα της οροφής στο πίσω μέρος. Μετά από αυτό, ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες -όπως ένα τετράθυρο πρωτότυπο βασισμένο στην 911- χωρίς ωστόσο να περάσει κάποια στην παραγωγή. Τη δεκαετία του ‘80 είδαμε μια ειδική έκδοση της 928, την οποία χρησιμοποιούσε ο Ferry Porsche ως εταιρικό αυτοκίνητο.

Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, και πιο συγκεκριμένα το 1988, η Porsche έκανε μία ακόμα απόπειρα με την 989, ένα τετράθυρο coupe που πρόσφερε χώρο για δύο άτομα στο πίσω μέρος. Ούτε αυτό το πρωτότυπο πήρε το πράσινο φως, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά επηρέασε το σχεδιασμό της 911 (993).

Στις αρχές της νέας χιλιετίας, η Porsche έκανε αρκετές μελέτες αγοράς, ανέλυσε τον ανταγωνισμό και αποφάσισε να αναπτύξει τελικά ένα τετράθυρο hatchback μοντέλο. Η είσοδος στην κατηγορία πολυτέλειας ήταν πλέον γεγονός, και η εκπλήρωση της ευχής του -τότε- προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής, Wendelin Wiedeking. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Panamera, όπου αισθητικά αντλούσε στοιχεία από τα πρωτότυπα Mirage, Meteor και Phantom, ενώ όνομα της προέρχεται από τον αγώνα αντοχής του Μεξικού “Carrera Panamericana”.

Ο Michael Mauer, αντιπρόεδρος του τμήματος σχεδιασμού της Porsche, είχε δηλώσει:

Θέλαμε να οικοδομήσουμε ένα σπορ αυτοκίνητο με κυρτή οροφή, μεγάλη πόρτα πίσω, στα πρότυπα των hatchback μοντέλων.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.