Η BMW ανακοίνωσε επίσημα πως ο Oliver Zipse γίνεται ο νέος CEO της, αντικαθιστώντας τον Harald Krueger. O Zipse μέχρι σήμερα διευθυντής παραγωγής της BMW θα αναλάβει τον ρόλο να καλύψει το χαμένο έδαφος απέναντι στους ανταγωνιστές της στη μετάβαση στην εποχή των αυτόματων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο 53χρονος Krueger, αποχωρεί μετά από τέσσερα χρόνια, αφού δυσκολεύτηκε να καθορίσει μια πορεία για τη γερμανική κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων, που υπολείπεται σταθερά της Mercedes-Benz στις πωλήσεις, ενώ παράλληλα έχασε τον μανδύα της καινοτομίας στην αυτοκινητοβιομηχανία από την Tesla.

Ο Zipse, 55 ετών, θα αναλάβει την αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο στις 16 Αυγούστου, διαδεχόμενος τον Krueger, η σύμβαση με τον οποίο επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ανέφερε η εταιρεία μετά από συνάντηση του εποπτικού της συμβουλίου στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της BMW αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους της σύμβασής του.

«Με τον Oliver Zipse, ένας αποφασιστικός στρατηγικός και αναλυτικός ηγέτης» θα γίνει CEO της BMW, δήλωσε ο πρόεδρος Norbert Reithofer σε δήλωσή του. «Θα προσφέρει στην BMW Group νέα δυναμική στη διαμόρφωση της κινητικότητας του μέλλοντος».

Με την ονομασία του Zipse, η BMW συνεχίζει μια παράδοση να επιλέγει τους ηγέτες της με γνώμονα τη λεπτομερή αλληλεπίδραση που απαιτείται για τη συναρμολόγηση των premium αυτοκινήτων σε κλίμακα. Ο Reithofer, πρώην διευθύνων σύμβουλος, υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής παραγωγής, όπως και ο Krueger.

Το ερώτημα είναι αν οι δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασιών συναρμολόγησης υψηλής ακρίβειας θα βοηθήσουν τον Zipse, καθώς η τεχνολογία και οι συνήθειες των πελατών που αλλάζουν ξαναγράφουν τους κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Zipse έχει κρατήσει ένα χαμηλό δημόσιο προφίλ και δεν είναι γνωστός έξω από τη BMW, αλλά η προαγωγή του σε διευθύνοντα σύμβουλο φαίνεται να είναι μια συνετή κίνηση από την αυτοκινητοβιομηχανία. Υπό τον Krueger, η BMW παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό πιστή στις συνήθεις μεθόδους αύξησης των πωλήσεων με νέα μοντέλα όπως το X7 και την 8 Series – οχήματα με μεγάλη κατανάλωση καυσίμων που καθιστούν πιο δύσκολη την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών, έστω κι αν έχουν ζήτηση από τους καταναλωτές.

Η εταιρεία ήταν πιο επιφυλακτική με τα ηλεκτρικά οχήματα. Έχει πάει χαμένο ένα δυνατό ξεκίνημα που σηματοδότησε το λανσάρισμα του i3 το 2013, κατασκευασμένο από ένα καινοτόμο σασί από ανθρακονήματα. Τα επόμενα της αυτοκίνητα με μπαταρία είναι το Mini Cooper SE και η BMW iX3. Ακόμη και με αυτήν την προσεκτική προσέγγιση, οι δαπάνες για την ανάπτυξη οχημάτων συνέβαλαν στη μείωση της κερδοφορίας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, το τμήμα αυτοκινητοβιομηχανίας της BMW παρουσίασε απώλειες για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, εν μέσω της πτώσης των τιμών των αυτοκινήτων, των επιπτώσεων από τις εμπορικές εντάσεις και των νομικών προβλέψεων που σχετίζονται με μία εικαζόμενη συμπαιγνία. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο αποταμίευσης ύψους 12 δισ. ευρώ και δήλωσε ότι θα έχει σταθερό αριθμό εργαζομένων φέτος.

Ως επικεφαλής παραγωγής, ο Zipse, βετεράνος της BMW με εμπειρία 28 ετών, παρουσίασε ένα σύστημα κατασκευής που επιτρέπει σε ηλεκτρικά, υβριδικά και συμβατικά αυτοκίνητα να βγουν από την ίδια γραμμή παραγωγής, αυξάνοντας την ευελιξία εν μέσω αβέβαιης ζήτησης. Διορίστηκε στις ανώτερες διοικητικές θέσεις το Μάιο του 2015 για να διαδεχθεί τον Krueger ως επικεφαλής παραγωγής. Πριν από αυτό, ήταν υπεύθυνος στρατηγικής προϊόντων και επέβλεπε το εργοστάσιο Mini της εταιρείας στην Οξφόρδη.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους ομολόγους του στο διοικητικό συμβούλιο της BMW, ο Zipse σπούδασε στο εξωτερικό, λαμβάνοντας μαθήματα πληροφορικής και μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στη δεκαετία του 1980. Έλαβε πτυχίο μηχανολογίας από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt πριν γίνει μέλος της BMW ως μαθητευόμενος το 1991.

Μια από τις κύριες προκλήσεις για τον Zipse θα είναι η ενοποίηση της διχασμένης ηγεσίας της BMW. Αν και η εταιρεία προώθησε τη βαθύτερη συνεργασία με την ανταγωνίστρια Daimler τα τελευταία χρόνια, οι εντάσεις στο διοικητικό συμβούλιο επιβραδύνουν τη λήψη αποφάσεων και αποτέλεσαν παράγοντα στην πρόωρη αποχώρηση του Krueger.