Πώς ένα μουσικό συγκρότημα βοήθησε τον Carlos Ghosn να αποδράσει

Σχετικά άρθρα

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ ο τρόπος που ο Carlos Ghosn κατάφερε να αποδράσει από την Ιαπωνία και πλέον να βρίσκεται στον Λίβανο. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ghosn κατάφερε να ξεφύγει από την επιτήρηση των ιαπωνικών αρχών χάρη στη βοήθεια ενός μουσικού συγκροτήματος, δύο ιδιωτικών αεροσκαφών αλλά και πρώην μελών των ειδικών δυνάμεων.

Ο Ghosn διέφυγε από το σπίτι του στην Ιαπωνία, όπου ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό αναμένοντας τη δίκη του εντός του 2020, και κατάφερε να ταξιδέψει αεροπορικώς ως τον Λίβανο, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Για να αποδράσει, κρύφτηκε μέσα σε θήκη ενός μουσικού οργάνου, κατά πάσα πιθανότητα στη θήκη ενός κοντραμπάσο, ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταστρώσει η σύζυγός του Carole, στην υλοποίηση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο ένα συγκρότημα και μια ομάδα πρώην αξιωματούχων των ειδικών δυνάμεων.

Το σχέδιο της απόδρασης το κατέστρωσε η Carole Ghosn, Λιβανέζα σύζυγος του Carlos Ghosn, παρότι ένας από τους περιοριστικούς όρους που του είχε επιβάλλει το δικαστήριο ήταν να μην μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους χωρίς δικαστική απόφαση. Εδώ και επτά μήνες το ζευγάρι δεν μπορούσε να μιλήσει καθόλου μεταξύ του. “Αν αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να υποθέσουμε ότι παραβίασε τους όρους της εγγύησης“, σχολίασε ο δικηγόρος του Ghosn.

Απόδραση με τη βοήθεια του μουσικού συγκροτήματος

Το σχέδιο της απόδρασης τέθηκε στην εφαρμογή όταν το συγκρότημα έφτασε στο σπίτι του Ghosn στο Τόκιο. Εκεί ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό αυστηρή αστυνομική παρακολούθηση. Το συγκρότημα έδωσε την παράστασή του και όταν άρχισε να τα μαζεύει, ο Ghosn κρύφτηκε σε μία από τις θήκες των μεγάλων μουσικών οργάνων, σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι MTV. Από εκεί, τον μετέφεραν σε ένα μικρό αεροδρόμιο.

Για την απόδραση του Ghosn χρησιμοποιήθηκαν δύο ιδιωτικά αεροσκάφη. Το ένα τον μετέφερε ως την Κωνσταντινούπολη, όπου επιβιβάστηκε στο δεύτερο που είχε προορισμό τον Λίβανο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Είναι σπίτι. Ήταν μια μεγάλη περιπέτεια“, δήλωσε ο Ρικάρντο Καράμ, Λιβανέζος παρουσιαστής και φίλος του Ghosn, που έχει πάρει αρκετές φορές συνέντευξη από το πρώην αφεντικό της Nissan-Renault-Mitsubishi.

Ο Ghosn είχε συλληφθεί στις 19 Νοεμβρίου 2018 στο Τόκιο. Στα τέλη Απριλίου είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους, η απαγόρευση να δει ή να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εισοδήματα από τη Nissan που δεν δήλωσε, όπως και για κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Αιφνιδίασε και τους δικηγόρους του

Τα νέα της απόδρασης αιφνιδίασαν τόσο τις ιαπωνικές αρχές- που τον είχαν υπό 24ωρη παρακολούθηση, ενώ είχε παραδώσει και τα τρία διαβατήριά του- όπως και την ίδια τη νομική ομάδα του, αναφέρει ο The Guardian. Ο Ghosn έχει βραζιλιάνικη, γαλλική και λιβανέζικη υπηκοότητα.

Ο δικηγόρος του Ghosn, Junichiro Hironaka δήλωσε ότι έχει ακόμη και τα τρία διαβατήρια του πελάτη του, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ήταν δύσκολο να εκτελέσει αυτή την απόδραση χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου οργανισμού.

Είμαι έκπληκτος και σοκαρισμένος. Θα ήθελα να τον ρωτήσω: “Πώς μπόρεσες να μας το κάνεις αυτό;”. Ήθελα να αποδείξω ότι ήταν αθώος.

Ίσως σκέφτηκε ότι δεν θα είχε μια δίκαιη δίκη. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω αν σκέφτηκε έτσι,

συμπλήρωσε, με τον Ghosn να είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών από την ιαπωνική δικαιοσύνη.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε στο Reuters ότι ο Ghosn μπήκε στη χώρα νόμιμα, με γαλλικό διαβατήριο, χρησιμοποιώντας τη λιβανέζικη ταυτότητά του, όπως και ότι πέρασε κανονικά τη διαδικασία ελέγχου. Η χώρα δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ιαπωνία, κάτι που σημαίνει ότι είναι απίθανο να αναγκαστεί να επιστρέψει ο Ghosn στην Ιαπωνία για να δικαστεί. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη Βηρυτό, μαζί με τη σύζυγό του και έξω από το σπίτι τους υπάρχουν ιδιωτικοί φρουροί αλλά και αστυνομικοί.

Και η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε “έκπληκτη” από την διαφυγή του Ghosn, με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Agnes Pannier-Runacher να δηλώνει πως ο Ghosn δεν είναι πάνω από τον νόμο, προσθέτοντας πως “εάν ένας αλλοδαπός πολίτης διέφευγε από τη δικαιοσύνη της Γαλλίας θα είμασταν πραγματικά θυμωμένοι“.

Διάβασε επίσης

Ο Carlos Ghosn διέφυγε στον Λίβανο

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...
Autoblog.gr