Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, η Aston Martin ανακοίνωσε ένα σχέδιο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών (€593 εκατ.), εκ των οποίων οι 182 εκατομμύρια λίρες (€216 εκατ.) προέρχονται από το επενδυτικό fund που ηγείται ο Lawrence Stroll, και τα υπόλοιπα από τους υπάρχοντες επενδυτές.

Με αυτό το ποσό, ο Stroll αγόρασε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρίας και ως εκ τούτου θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της εταιρίας, με τον Andy Palmer να παραμείνει CEO της εταιρίας.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει “βυθίσει” της κεφαλαιοποίηση κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας, αντίστοιχα έχει επηρεαστεί και η Aston Martin. Όταν έγινε το deal τον περασμένο Ιανουάριο, η τιμή της μετοχής της βρετανικής εταιρίας ήταν στις 4 λίρες (€5,61) ανά μετοχή, αλλά σήμερα η μετοχή της έχει τις 2,4 λίρες (€2,47) και για το λόγο αυτό ο δισεκατομμυριούχος Stroll έχει τροποποιήσει την προγραμματισμένη επένδυσή του στην Aston Martin και ως αποτέλεσμα θα αγοράσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη συμφωνία θα φέρει μια συνολική αύξηση κεφαλαίου ύψους £536 εκατομμυρίων λιρών (€589 εκατ.), με το fund του Stroll, με την επωνυμία Yew Tree, να παίρνει στην κατοχή του το 25% της εταιρείας, με αξία 2,25 λίρες ανά μετοχή. Η Yew Tree θα παράσχει επίσης 75,5 εκατομμύρια λίρες για βραχυπρόθεσμη υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Aston έχει τη ρευστότητα που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα επενδύσεων. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά £20 εκατομμύρια σε σχέση με τα αρχικά σχέδια.

Ο Lawrence Stroll δήλωσε σχετικά:

Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς στο οποίο λειτουργεί η Aston Martin Lagonda. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η δέσμευσή μας να παρέχουμε στην εταιρεία την απαραίτητη χρηματοδότηση που χρειάζεται να διαχειριστεί μέσα από αυτή την περίοδο, να επαναφέρει τις επιχειρήσεις και να αξιοποιήσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Από την πλευρά του, ο CEO της Aston Martin, Andy Palmer, πρόσθεσε:

Διαχειριζόμαστε ενεργά τις πιθανές επιπτώσεις του Covid-19 σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού, χωρίς καμία διακοπή της παραγωγής μέχρι σήμερα και έχουμε επίγνωση των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων και κινδύνων για την επιχείρηση.