Παρά την κρίση του κορωνοϊού, ο Elon Musk είναι κοντά στο να γίνει κατά πολύ πλουσιότερος

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, ο CEO της Tesla, Elon Musk έγραψε στο Twitter ότι η οικονομία της Αμερικής πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά, κάτι που συμμερίζονται αρκετοί επιχειρηματίες, αλλά όχι ο Anthony Fauci, το βασικό μέλος της task force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, ή αλλιώς ο Αμερικάνος “Τσιόδρας”.

Από την άλλη, οι επενδυτές της Tesla έχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες, καθώς αρκετοί μέτοχοι δεν θα αναζητούν λεπτομέρειες στα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, που θα ανακοινωθούν σύντομα, σχετικά με το πως έχει επηρεάσει την Tesla η πανδημία της νόσου Covid-19. Η άποψή των συγκεκριμένων μετόχων διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την άποψη των παραδοσιακών αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τα νέα σχετικά με τις ταμειακές ροές της Tesla για το 2020 και τις πιθανές κινήσεις της για την ενίσχυση της ζήτησης κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Οι επενδυτές θέλουν να μάθουν για τα βήματα της Tesla στην αγορά των robotaxi, την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας, καθώς επίσης τα πλάνα της για την δημιουργία ελαστικών χωρίς αέρα, ώστε να μειωθεί το κόστος συντήρησης. Από τις 50 κορυφαίες ερωτήσεις των επενδυτών, μόνο τέσσερις αναφέρονται στον κορωνοϊό, με έναν επενδυτή να ρωτά για τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμόσει η Tesla για την προστασία των εργαζομένων στα εργοστάσια της, ενώ ένας άλλος ρώτησε εάν η Tesla έχει σχέδια να επεκταθεί στην αγορά παράδοσης ειδών λιανικού εμπορίου, όπου η ζήτηση αυξήθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα, η Tesla θα ανακοινώσει τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street. Εάν τα κέρδη της ξεπεράσουν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό, τότε θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη μετοχή. Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Elon Musk θα απαντήσει στις πιο πολλές από τις ερωτήσεις των επενδυτών.

Ανανέωση

Κέρδη-έκπληξη από την Tesla το πρώτο τρίμηνο

Επί του παρόντος, η νούμερο 1 ερώτηση των επενδυτών είναι αν ο Musk θα επιμείνει στον στόχο του για ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50% μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ή εάν ένας στόχος 40% θα ήταν πιο ρεαλιστικός. Τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά για την Tesla, με αποτέλεσμα ο Musk να βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει και τις τελευταίες προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να εισπράξει ένα γενναιόδωρο πακέτο μετοχών, αξίας 750 εκατ. δολαρίων, παρά την χειρότερη οικονομική ύφεση που πλήττει την Αμερική από την εποχή της “Μεγάλης Ύφεσης”.

Πριν περίπου έξι εβδομάδες, η μετοχή της Tesla άρχισε να παίρνει την κατιούσα, καθώς άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τότε, έμοιαζε απίθανο για τον Musk να εξασφαλίσει την πρώτη -από τις συνολικά 12- δόση της αμοιβής του σε δικαιώματα απόκτησης μετοχών, η οποία προβλέπεται από το πακέτο των αποδοχών του.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της μετοχής της Tesla -λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων- έχει επαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά να επιτύχει στις αρχές Μαΐου τον στόχο για μέση κεφαλαιοποίηση ύψους 100 δισ. δολαρίων, τόσο σε διάστημα 6 μηνών όσο και σε διάστημα 30 ημερών.

Από την στιγμή που θα συμβεί αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα δώσει στον Musk 1,69 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, με τιμή μονάδας στα 350,02 δολάρια, δηλαδή καθαρή αξία τουλάχιστον 600 εκατ. δολαρίων. Το πακέτο αποδοχών του Musk έχει βάθος 8ετίας και αποκαλύφθηκε πριν περίπου 2,5 χρόνια, με τον Musk να έχει δηλώσει ότι η Tesla διαθέτει τη δυναμική να φτάσει σε αξία το 1 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

Η μετοχή της Tesla είδε άνοδο 10% τη Δευτέρα, και έκλεισε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 798,75 δολάρια έκαστη, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 147 δισ. δολάρια, ενώ παράλληλα η περιουσία του Musk μεγάλωσε κατά 2,6 δισ. δολάρια, με τον Νοτιοαφρικάνο επιχειρηματία να καταγράφει το μεγαλύτερο κέρδος μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που είναι στη λίστα του Forbes. Σήμερα η μετοχή αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα 800,51 δολάρια (+4,08%).

Το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών του Musk αναφέρει ότι μελλοντικά ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα λάβει 11 επιπλέον δόσεις ύψους 1,69 εκατ. μετοχών της Tesla, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτύχει ακόμη υψηλότερους στόχους όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι το 2028.

Από την άλλη βέβαια, εάν δεν επιτύχει τον στόχο κάποιας περιόδου, τότε δεν έχει λαμβάνειν τίποτε. Για να λάβει δε το σύνολο του πακέτου αποδοχών του, ήτοι 20,3 εκατ. μετοχές, η κεφαλαιοποίηση της Tesla θα πρέπει να φτάσει τα 650 δισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη σημερινή. Επιπλέον, τα ετήσια έσοδα της εταιρείας θα πρέπει να φτάσουν τα 175 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη τα 14 δισ. δολάρια.

Η Tesla θα δώσει στον Musk άνω των 50 δισ. δολαρίων καθαρά, εάν καταφέρει να κάνει την Tesla να έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 650 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Tesla δεν λαμβάνει ούτε μισθό ούτε bonus.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...