Το αμερικάνικο ινστιτούτο για την ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων (IIHS, Insurance Institute for Highway Safety) διεξήγαγε έρευνα για την παθητική ασφάλεια των cabrio αυτοκινήτων, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς τα ανοιχτά μοντέλα είναι εξίσου ασφαλή -αν όχι ασφαλέστερα- σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα.

Πριν περάσουμε στα νούμερα, ο Eric Teoh, υπεύθυνος στατιστικής του IIHS, δήλωσε σχετικά:

Τα ευρήματα μπορεί να μη δείχνουν ότι τα καμπριολέ προσφέρουν καλύτερη προστασία για τους επιβάτες τους σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, αλλά υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει στατιστική βάση για οποιαδήποτε ανησυχία ότι η απουσία σταθερής οροφής τα καθιστά πιο επικίνδυνα. Με βάση αυτή τη μελέτη, τα καμπριολέ δεν κρύβουν κινδύνους. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα ανοιχτό μοντέλο, καλό θα ήταν να ελέγξετε τη βαθμολογία του στις δοκιμές πρόσκρουσης και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στον εξοπλισμό του – ακριβώς όπως θα κάνατε και για οποιοδήποτε άλλο όχημα.

Το IIHS συνέλεξε δεδομένα από τροχαία ατυχήματα από το 2014 έως το 2018 στις Η.Π.Α. και τα ποσοστά θανάτων, όσον αφορά ανοιχτά και αντίστοιχα κλειστά μοντέλα, ηλικίας 1 έως 5 ετών. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιθανότητα ατυχήματος στα cabrio οχήματα ήταν 6% μικρότερη, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ποσοστό θανάτων ήταν 11% μικρότερο στα cabrio, σε σχέση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα, παρότι η πιθανότητα ο οδηγός να εκτοξευτεί από τη θέση του σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με ένα κλειστό μοντέλο, όντας 21% στα ανοιχτά και 17% στα κλειστά.

Ωστόσο, το IIHS σημειώνει πως η συμπεριφορά των οδηγών ήταν διαφορετική, καθώς οι οδηγοί των ανοιχτών μοντέλων φορούσαν συχνότερα ζώνη ασφαλείας και δεν ξεπερνούσαν τόσο συχνά τα όρια ταχύτητας, αλλά είχαν μεγαλύτερα ποσοστά στη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εκτός αυτού, οι οδηγοί των cabrio οχημάτων ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν με κακές καιρικές συνθήκες ή σε πολυσύχναστους δρόμους, κάτι που -όπως καταλαβαίνεις- μειώνει την πιθανότητα ενός τροχαίου.