Οι εισαγγελείς στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας απέσυραν τις ποινικές κατηγορίες εναντίον του Hans Dieter Potsch, προέδρου της Volkswagen και του πρώην CEO της Matthias Muller, σε αντάλλαγμα την καταβολή χρηματικού προστίμου 1,5 εκατ. ευρώ.

1

Οι δυο τους κατηγορούνταν πως δεν προειδοποίησαν τους επενδυτές της γερμανικής εταιρίας σχετικά με το Dieselgate, με την Porsche Automobil Holding SE, την εταιρία που κατέχει πλέον το 53,3% της Volkswagen AG, να χαιρετίζει τον διακανονισμό, να πληρώνει το πρόστιμο του 1,5 εκατ. ευρώ και να επαναλαμβάνει πως οι Potsch και Muller δεν είχαν παραβιάσει κανέναν νόμο.

Η Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) είναι μια εταιρία χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το μερίδιο των μετοχών που κατέχει η οικογένεια Porsche στην Volkswagen AG (VW Group).

2Διάβασε επίσης

Η VW πλήρωσε πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ λόγω Diesegate

Η Porsche Automobil Holding δημιουργήθηκε το 2007, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche AG προσπάθησε να εξαγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της Volkswagen. Η μάχη που ακολούθησε από τα ξαδέρφια, Wolfgang Porsche και τον πρώην πρόεδρο της Volkswagen Ferdinand Piech, τον εγγονό του Ferdinand Porsche, για τον έλεγχο των δύο εταιριών, οδήγησε στην εξαγορά της Porsche από την Volkswagen το 2012, με την Porsche SE να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Volkswagen.

3

Στον απόηχο της μάχης εξαγοράς των μετοχών, η οικογένεια Porsche διαπραγματεύτηκε τις μετοχές της στην Porsche για να πάρει ως αντάλλαγμα το 31,5% των μετοχών της Volkswagen, ανεβάζοντας το ποσοστό των μετοχών αλλά και τα δικαιώματα ψήφου της στην VW στο 50,7%. Η οικογένεια Porsche στη συνέχεια, δημιούργησε την Porsche Automobil Holding SE η οποία και διαχειρίζεται το μερίδιο των μετοχών της VW, ενώ εκμεταλλεύεται και τα αποθέματα μετρητών. Το 2015 η Porsche SE αγόρασε επιπλέον 1,5% των μετοχών της Volkswagen από την Suzuki, αυξάνοντας τότε το μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην Volkswagen στο 52,2%.