Ο Carlos Ghosn ανακοίνωσε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων στον Λίβανο, στη προσπάθειά του να βοηθήσει στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση ύστερα από έτη κακής διακυβέρνησης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Ο πρώην επικεφαλής των Nissan, Renault και Mitsubishi, δήλωσε πως θέλει να αφιερώσει χρόνο και προσπάθειες στο να στηρίξει τη χώρα κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε έναν τομέα που γνωρίζει καλά.

Εννέα μήνες μετά τη δραματική απόδρασή του στη Βηρυτό από το Τόκιο, το υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος, λιβανέζικης και γαλλικής καταγωγής, αποκάλυψε τα σχέδιά του να αναδιαρθρώσει τη Σχολή Επιχειρήσεων στο Universite Saint-Esprit de Kaslik (USEK), ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στα βόρεια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Ο Ghosn σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να εκπαιδεύσει υψηλόβαθμα στελέχη και να βοηθήσει νεοφυείς εταιρίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ο 66χρονος, φυγάς του ιαπωνικού δικαστικού συστήματος το οποίο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν προκατειλημμένο εις βάρος του, βρήκε καταφύγιο στη χώρα της παιδικής του ηλικίας, τον Λίβανο, όπου η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90. Η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου ήρθε να επιτείνει τα προβλήματα.

Προφανώς δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά θα αφιερώσω χρόνο και προσπάθειες στο να στηρίξω τον Λίβανο κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την απασχόληση και το να επιτρέψουν οι επιχειρηματίες στην κοινωνία να αναλάβει τον ρόλο της στην ανοικοδόμηση της χώρας,

δήλωσε o Ghosn, ενόψει της έναρξης του πανεπιστημιακού προγράμματος και της σχετικής συνέντευξης Τύπου.

Ο γεννηθείς στη Βραζιλία, με τον οποίο επικοινώνησε το USEK τις εβδομάδες μετά την έλευσή του στον Λίβανο στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, δήλωσε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι να προσφέρουν πρακτική βοήθεια. Ο ίδιος θα βοηθήσει με το να έχει εποπτικό ρόλο.

Τα σύντομης διάρκειας μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα είναι διαθέσιμα για 15 με 20 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή.