Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα σε εταιρείες που ιδρύουν εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα. Η πρόταση εκπονήθηκε από μια ομάδα του ινστιτούτο ερευνών Niti Aayog, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός Narendra Modi.

Σύμφωνα με την πρόταση, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, εάν τα ηλεκτρικά οχήματα γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους κατοίκους της Ινδίας.

Τα κίνητρα αφορούν για παροχή μετρητών και για υποδομές ύψους 122 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο οικονομικό έτος, και θα αυξάνονται κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, το σχέδιο θα επιτρέψει στην Ινδία να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις εισαγωγές στο 5% για ορισμένους τύπους ηλεκτρικών μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για ηλεκτρικά οχήματα, έως το 2022. Μετά την ημερομηνία αυτή, η φορολογία για τις εισαγωγές θα αυξηθεί στο 15% σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί η τοπική παραγωγή μπαταριών.

Το προηγούμενο έτος πουλήθηκαν στην Ινδία μόλις 3.400 ηλεκτρικά οχήματα, όταν οι πωλήσεις με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης έφτασαν τα 1,7 εκατ. αυτοκίνητα.