ΟΗΕ: Καταχρηστικές οι συλλήψεις του Carlos Ghosn από την Ιαπωνική κυβέρνηση

Σχετικά άρθρα

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε πως οι συλλήψεις του Carlos Ghosn από την Ιαπωνική κυβέρνηση ήταν λανθασμένες και καταχρηστικές και προέτρεψε την ιαπωνική κυβέρνηση να δώσει στον Ghosn αποζημιώσεις, να διασφαλίσει μια “πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα” για τις συνθήκες κράτησης του Ghosh, αλλά και να “λάβει τα κατάλληλα μέτρα εναντίον των υπευθύνων για την παραβίαση των δικαιωμάτων του”.

Η κράτηση του Ghosn για σχεδόν 130 ημέρες δεν ήταν ούτε απαραίτητη, ούτε λογική, ενώ παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρώην προέδρου της Nissan, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής του ΟΗΕ, οι οποίοι καταλήγουν σε μια σκληρή κριτική ενάντια στους εισαγγελείς του Τόκιο που ηγήθηκαν της υπόθεσης του Ghosn.

Όπως αναφέρει η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η απόφαση σύλληψης του Ghosh και οι τέσσερις συνεχόμενες παρατάσεις της κράτησής του, ήταν “θεμελιωδώς άδικες”, με την επιτροπή να αναφέρει πως θα παραπέμψει την υπόθεση στον εισηγητή του ΟΗΕ λόγω βασανιστηρίων, σκληρής και άλλη απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Η επιτροπή σημείωσε μια σειρά ισχυρισμών του Ghosn και των εκπροσώπων του, όπως ότι μπήκε σε απομόνωση, είχε ανακρίσεις μεγάλης διάρκειας καθημερινά και του αρνήθηκαν την πρόσβαση σε ένδικα μέσα. Η ομάδα του ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι ανακρίσεις του Ghosn, που γινόταν ακόμη και βράδυ, είχαν ως στόχο να εξαγάγουν μια ομολογία.

Η επαναλαμβανόμενη σύλληψη του Ghosn φαίνεται να αποτελεί κατάχρηση διαδικασίας με σκοπό να διασφαλιστεί πως θα παρέμενε υπό κράτηση. Οι τέσσερις συνεχόμενες φορές παράτασης της κράτησης του ήταν μια εξωδικαστική κατάχρηση διαδικασία που δεν μπορεί να έχει νομική βάση βάσει του διεθνούς δικαίου,

ανέφερε η επιτροπή.

Οι απόψεις της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη, αλλά αποσκοπούν ώστε τα κράτη να τις διατηρήσουν στις δικές τους δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των προηγούμενων αποφάσεών της Ομάδας Εργασίας βρίσκεται και η περίπτωση του ιδρυτή του Wikileaks, Julian Assange, για τον οποίο έκρινε πως και σε αυτόν παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...