Η QuantumScape, μια καλιφορνέζικη εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη μπαταριών λιθίου-μετάλλων στερεάς κατάστασης για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε ότι οι νέες μπαταρίες της μπορούν να φορτιστούν έως και το 80% της πλήρους ισχύος τους σε 15 λεπτά. Η QuantumScape, κατατάσσει την VW ως τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

Τα δεδομένα απόδοσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί στο δρόμο, δείχνουν ότι οι μπαταρίες της QuantumScape θα μπορούσαν να προσφέρουν περίπου 50% περισσότερα χλμ. από το ίδιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών.

Οι νέες μπαταρίες μπορούν επίσης να φορτιστούν έως 800 φορές με ελάχιστη απώλεια στην ικανότητα τους να διαχειριστούν την ηλεκτρική ενέργεια στη χρήση και στην αποθήκευση.

Μέχρι στιγμής η QuantumScape δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει μαζικά τη νέα της μπαταρία, αλλά ευελπιστεί πως έως το 2025 θα έχει στην αγορά τέτοιες μπαταρίες.

Η QuantumScape που συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια, εδρεύει στην Καλιφόρνια και είναι μία από τις πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσπαθούν να αναπτύξουν μπαταρίες στερεάς κατάστασης, μια καινοτομία που υπόσχεται να επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρέχοντας στους κατασκευαστές μια ασφαλέστερη, φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Η Volkswagen έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της QuantumScape στα ηλεκτρικά της μοντέλα μέσω κοινοπραξίας, εάν μπορούν να παραχθούν αρκετές μπαταρίες και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η εταιρεία εκτιμά ότι θα κοστίσει 1,6 δισ δολάρια, η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου για την καινούργια μπαταρίας της, μιας κοινής επιχείρησης 50-50 με την VW που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών το 2024.

Η QuantumScape ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και υποστηρίζεται από τον Bill Gates και άλλους επενδυτές.