Στη προσπάθεια της FIA να κάνει την Formula 1 να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030, έχει παραδώσει στις ομάδες που παράγουν κινητήρες (Mercedes, Ferrari, Renault και Honda), βαρέλια με 100% συνθετικά βιοκαύσιμα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και να αποδειχθεί πως οι κινητήρες μπορούν να λειτουργήσουν με ένα τέτοιο καύσιμο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να κατασκευαστεί από τους προμηθευτές καυσίμων των ομάδων.

Χθες η FIA ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο περιβαλλοντικής στρατηγικής που στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της κινητικότητας, θέτοντας σαφείς στόχους για την επιτάχυνση αυτής της προόδου.

1Διάβασε επίσης

Formula 1: Τα μονοθέσια του 2025/2026 ίσως διαθέτουν δίχρονους κινητήρες

Από το 2021 και άλλα πρωταθλήματα της FIA, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Φορτηγών θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα. Ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA, δήλωσε:

Η FIA αναλαμβάνει την ευθύνη να οδηγήσει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την κινητικότητα σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της και να συμβάλει σε έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Αναπτύσσοντας κατασκευασμένα από βιολογικά απόβλητα καύσιμα που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα μονοθέσια της Formula 1, κάνουμε ένα νέο βήμα προς τα εμπρός. Με την υποστήριξη των κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών στον κόσμο, μπορούμε να συνδυάσουμε τις καλύτερες τεχνολογίες με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Από το 2021, τα μονοθέσια της Formula 1 θα πρέπει να χρησιμοποιούν καύσιμα με τουλάχιστον 10% περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα.