Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε σήμερα ότι μια ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, απόφαση που μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλους στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης.

Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2016 από δύο οδηγούς, δικαστήριο του Λονδίνου που είναι αρμόδιο για εργατικά ζητήματα, έκρινε τότε πως οι δύο αυτοί οδηγοί δικαιούνται παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία. Η εταιρία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber. Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για το μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες,

δήλωσε ο δικαστής George Legat.

Η Uber ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις βασικότερες παγκόσμιες αγορές της.

Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016. Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν,

δήλωσε ο Jamie Heywood, επικεφαλής της εταιρίας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.