GP Μονακό 2021: Άνετη νίκη ο Verstappen

Σχετικά άρθρα

Σε έναν αγώνα που πρακτικά καθορίστηκε πριν την έναρξη του, ο Max Verstappen έπρεπε να κάνει κάποιο από τα πολύ σπάνια λάθη του ή το μονοθέσιο της Red Bull να εμφανίσει κάποιο μηχανικό πρόβλημα για να χάσει τη νίκη. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έγινε και ο 23χρονος Ολλανδός κατέκτησε την δεύτερη νίκη του φετινού πρωταθλήματος, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφή του πίνακα του πρωταθλήματος οδηγών. Αυτή ήταν η 12η νίκη στην καριέρα του στην F1 και η πρώτη στους δρόμους του πριγκιπάτου του Μονακό.

Στην δεύτερη θέση του podium ανέβηκε ο Carlos Sainz Jr., ο οποίος προσπάθησε να πιέσει τον Verstappen, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τον αγχώσει. Τρίτος τερμάτισε ο Lando Norris, μετά από έναν καθαρό αγώνα, καθώς και εκπληκτική άμυνα στον Sergio Perez, ο οποίος τον πίεζε για περίπου 20 γύρους.

Όπως διάβασες, ο Charles Leclerc δεν κατάφερε να εκκινήσει τον αγώνα, καθώς κατά την διάρκεια του γύρου από τα pits έως τη θέση του στο grid (περίπου μισή ώρα πριν τον αγώνα), ο Μονεγάσκος διαπίστωσε ότι είχε πρόβλημα. Μπαίνοντας στα pits, οι μηχανικοί της ιταλικής ομάδας βρήκαν πως το αριστερό ημιαξόνιο είχε σοβαρή ζημιά και δεν υπήρχε χρόνος για να επιδιορθωθεί μέχρι την εκκίνηση του αγώνα. Έτσι, ο Leclerc δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την εκπληκτική χθεσινή pole position και δεν εκκίνησε στον αγώνα.

Τα highlighs του αγώνα

Η θέση του Leclerc παρέμεινε κενή και πρακτικά από την pole εκκίνησε ο Max Verstappen, με τον Valtteri Bottas να είναι δεύτερος, τρίτος ο Carlos Sainz, τέταρτος ο Lando Norris, κ.ο.κ. Ο Verstappen κατάφερε με δίκαιο, καθαρό αλλά σχετικά επιθετικό τρόπο να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή της πίστας και έκτοτε δεν απειλήθηκε σοβαρά ποτέ η πρωτοπορία του.

Ο Lewis Hamilton σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα καλύτερο από την έβδομη (την ίδια θέση που ξεκίνησε), όντας αρκετά δυσαρεστημένος που έχασε το προβάδισμα του πρωταθλήματος από τον Verstappen, με τον Βρετανό να υστερεί πλέον 4 βαθμούς. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πήρε τον επιπλέον βαθμό για τον ταχύτερο γύρο, μετά από μια δεύτερη στάση για αλλαγή ελαστικών 10 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας.

Ο teammate του στη Mercedes, Vallteri Bottas είχε ακόμα χειρότερη τύχη, καθώς -όντας άνετα δεύτερος- κατά την είσοδο του στα pits για την αλλαγή των ελαστικών, το εμπρός δεξιά μπουλόνι της ζάντας κόλλησε και πρακτικά καταστράφηκε, με τους μηχανικούς να μην μπορούν να του αλλάξουν ελαστικά. Αυτό τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

Αυτό άφησε τους πρώην teammates στη McLaren, Carlos Sainz και Lando Norris στην δεύτερη και τρίτη θέση. Επιπλέον, αυτός ήταν ο πρώτος τερματισμός του Sainz στο podium με την ομάδα της Ferrari, καθώς και το πρώτο της ιταλικής ομάδας για το 2021, “γλυκαίνοντας” έτσι λίγο την πίκρα στο box της ιταλικής ομάδας από την εγκατάλειψη του Leclerc.

Η εξαιρετική στρατηγική της Red Bull επέτρεψε στον Sergio Perez να τερματίσει στην 4η θέση, παρότι δεν προσπέρασε κανέναν άλλο οδηγό στην πίστα και εκκίνησε από την 8η θέση. Ο Sebastian Vettel έκανε έναν αλάνθαστο και εξαιρετικό αγώνα και εκμεταλλευόμενος την στρατηγική της Aston Martin κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση, το καλύτερο του αποτέλεσμα -μέχρι στιγμής- με την βρετανική ομάδα.

Επιπλέον, ο Vettel διατηρεί το ρεκόρ του ότι να μην τερματίζει ποτέ χαμηλότερα από την πέμπτη θέση σε έναν αγώνα που ολοκλήρωσε στο Μονακό. Ακριβώς πίσω του, στην έκτη θέση, τερμάτισε ο Pierre Gasly δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην AlphaTauri, καθώς ήταν σε θέση να κρατήσει πίσω του την Mercedes του Hamilton για σχεδόν όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ξεκινώντας από την 13η θέση, ο Lance Stroll και η Aston Martin επέλεξαν να εκκινήσουν με τη σκληρή γόμα των ελαστικών της Pirelli, κάτι που τους “βγήκε”, καθώς ο Καναδός μπήκε για το μοναδικό του pit stop στον 58ο γύρο, έχοντας “χτίσει” μια διαφορά από τους πιο πίσω συνδυασμούς. Έτσι, η χαρά στο box της Aston Martin ήταν διπλή, καθώς είδε και τους δύο οδηγούς της να τερματίζουν εντός των βαθμών στο Μόντε Κάρλο.

Οι πανηγυρισμοί του Verstappen

Την βαθμολογούμενη δεκάδα ολοκλήρωσε η Alpine του Esteban Ocon, ενώ ο Antonio Giovinazzi πήρε τον πρώτο του φετινό βαθμό με την Alfa Romeo από την 10η θέση. Ο φετινός αγώνας στο Μονακό θα μείνει -ίσως- αξιομνημόνευτος για το ότι δεν βγήκε κανένα αυτοκίνητο ασφαλείας, όπως επίσης καμία κίτρινη σημαία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οδηγός του αγώνα

Η φετινή σεζόν δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο για τον τέσσερις φορές πρωταθλητή Sebastian Vettel, αλλά φαίνεται ότι βρήκε το mojo του στους δρόμους του Μονακό, προσπερνώντας -μέσω της στρατηγικής- τρεις οδηγούς, και να τερματίσει στην 5η θέση, κατακτώντας παράλληλα τους πρώτους του βαθμούς με τη νέα ομάδα, Aston Martin.

Γι’αυτό και ο Sebastian Vettel ψηφίστηκε ως ο οδηγός του αγώνα, έχοντας την προτίμηση του 23,6% του κοινού, για να ακολουθήσει ο Sergio Perez με 17,3%, ο Lando Norris με 14%, ο Carlos Sainz με 12,1% και ο Max Verstappen με 9%.

Οι δηλώσεις των οδηγών

Ταχύτερος γύρος

Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στον 69ο γύρο, κατακτώντας τον επιπλέον βαθμό. Ο Βρετανός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:12.909, για να τον ακολουθήσει ο Yuki Tsunoda με 1:14.037, ο Sergio Perez με 1:14.552, ο Daniel Ricciardo με 1:14.578 και ο Carlos Sainz με 1:14.621.

Επόμενος αγώνας

Η Formula 1 κάνει διακοπή μιας εβδομάδας, καθώς το επόμενο Grand Prix θα διεξαχθεί -επίσης- σε δημόσιους δρόμους, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού. Αυτό είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 4-6 Ιουνίου.

Η παρέμβαση του Sainz κατά τις δηλώσεις του Norris

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Honda 1:38:56.820
2 Carlos Sainz Ferrari +8,968 δευτ.
3 Lando Norris McLaren Mercedes +19,427 δευτ.
4 Sergio Perez Red Bull Honda +20,490 δευτ.
5 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes +52,591 δευτ.
6 Pierre Gasly AlphaTauri Honda +53,896 δευτ.
7 Lewis Hamilton Mercedes +68,231 δευτ.
8 Lance Stroll Aston Martin Mercedes +1 γύρος
9 Esteban Ocon Alpine Renault +1 γύρος
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
11 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
12 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes +1 γύρος
13 Fernando Alonso Alpine Renault +1 γύρος
14 George Russell Williams Mercedes +1 γύρος
15 Nicholas Latifi Williams Mercedes +1 γύρος
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda +1 γύρος
17 Nikita Mazepin Haas Ferrari +3 γύροι
18 Mick Schumacher Haas Ferrari +3 γύροι
NC Valtteri Bottas Mercedes Εγκατέλειψε
NC Charles Leclerc Ferrari Δεν εκκίνησε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Honda 105
2 Lewis Hamilton Mercedes 101
3 Lando Norris McLaren Mercedes 56
4 Valtteri Bottas Mercedes 47
5 Sergio Perez Red Bull Honda 44
6 Charles Leclerc Ferrari 40
7 Carlos Sainz Ferrari 38
8 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 24
9 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 16
10 Esteban Ocon Alpine Renault 12
11 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 10
12 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 9
13 Fernando Alonso Alpine Renault 5
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 2
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari 1
16 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Ferrari 0
17 George Russell Williams Mercedes 0
18 Nicholas Latifi Williams Mercedes 0
19 Mick Schumacher Haas Ferrari 0
20 Nikita Mazepin Haas Ferrari 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Honda 149
2 Mercedes 148
3 McLaren Mercedes 80
4 Ferrari 78
5 Aston Martin Mercedes 19
6 AlphaTauri Honda 18
7 Alpine Renault 17
8 Alfa Romeo Ferrari 1
9 Williams Mercedes 0
10 Haas Ferrari 0

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...