Οι επιστήμονες του Honda Research Institute USA (HRI-US), μαζί με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Columbia και Rice, καθώς και το Oak Ridge National Laboratory, συνέθεσαν ένα καινοτόμο δισδιάστατο υλικό. Η νανοκορδέλα έχει πάχος μόλις ενός ατόμου και έχει ευρείες επιπτώσεις στο μέλλον των κβαντικών υπολογιστών.

Το HRI-US ενδιαφέρεται για τον κβαντικό υπολογισμό λόγω των βελτιώσεων που θα επιτρέψει στην ακρίβεια των μετρήσεων, με την τεχνολογία να επιτρέπει παράλληλα στους υπολογιστές να εκτελούν ταυτόχρονους υπολογισμούς πέρα ​​από αυτό που μπορεί να γίνει με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Το δισδιάστατο υλικό είναι κατασκευασμένο από ένα μονό ή διπλό στρώμα ατόμων και η Honda έχει αποδείξει την ικανότητα να ελέγχει το πλάτος αυτών των υλικών σε λιγότερο από 10 νανόμετρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η κβαντική μεταφορά να γίνεται σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με άλλα υλικά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μεταφορά κβαντικών ηλεκτρονίων, γνωστή ως ταλάντωση αποκλεισμού Coulomb, σε θερμοκρασίες περίπου 60 Κέλβιν (-213,15 βαθμοί Κελσίου), ενώ τα υλικά που συντίθενται με συμβατικές μεθόδους μπορούν να το κάνουν σε θερμοκρασίες 4 Κέλβιν (-269,16 βαθμοί Κελσίου).

Σύμφωνα με την Honda η τεχνολογία της ανοίγει το δρόμο για πιο ενεργειακά αποδοτικές κβαντικές συσκευές.