Η Tesla δέχεται έντονη κριτική για νέο εκθεσιακό χώρο στη Σιντζιάνγκ της Κίνας

Σχετικά άρθρα

Έντονες επικρίσεις έχει δεχθεί η Τesla από αμερικάνικες εμπορικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την απόφασή της να ανοίξει εκθεσιακό χώρο στην αμφιλεγόμενη περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τοπικού πληθυσμού των Ουιγούρων.

Η εταιρεία εγκαινίασε τον εκθεσιακό χώρο στην πόλη Ουρούμκι των 2,3 εκατ. κατοίκων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έτυχε θερμής υποδοχής στην πλευρά της Κίνας.

Ομάδες για τα δικαιώματα των Ουιγούρων επέκριναν το άνοιγμα του εκθεσιακού χώρου, που φέρεται να είναι το 211ο της Tesla στην Κίνα. Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων προέτρεψε το άμεσο κλείσιμό του και την παύση αυτού που χαρακτήρισε ότι “συνιστά οικονομική υποστήριξη για τη γενοκτονία”.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για καταναγκαστική εργασία και γενοκτονία κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην πλούσια σε πόρους περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mark Rubio, ο οποίος υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Joe Biden τον Δεκέμβριο, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι τα προϊόντα που εισάγονται από την Σιντζιάνγκ δεν παράγονταν με καταναγκαστική εργασία, έγραψε στο Twitter:

Εταιρείες βοηθούν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να καλύψει τη γενοκτονία και την εργασία σκλάβων στην περιοχή.

Ο Scott Paul, ο πρόεδρος του οργανισμού της Ένωσης Αμερικανικής Βιομηχανίας (Alliance of American Manufacturing) τόνισε:

Θα το πω ωμά: Κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Σιντζιάνγκ είναι συνένοχη στην πολιτιστική γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εκεί. Αλλά οι ενέργειες της Tesla είναι ιδιαίτερα απεχθείς.

Στα τέλη του 2021, η Intel ζήτησε συγγνώμη μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κίνα, επιστολή της προς τους προμηθευτές της για να μην προμηθεύονται προϊόντα ή εργατικά χέρια από την Σιντζιάνγκ. Η επιστολή της εταιρείας πυροδότησε κριτική στην Κίνα και συνοδεύτηκε από εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Η Intel δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που δέχτηκε πίεση για τους στόχους συμμόρφωσης αμερικανικών εταιρειών με τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Σιντζιάνγκ ενώ συνέχιζε να δραστηριοποιείται στην Κίνα.

Η Nike και η H&M αντιμετώπισαν επίσης αντιδράσεις πέρυσι, αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εικαζόμενη χρήση καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων στην παραγωγή βαμβακιού.

Η περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας φιλοξενεί πολλούς από τους μουσουλμάνους Ουιγούρους για τους οποίους υπήρξαν ισχυρισμοί για καταναγκαστική εργασία και πιθανώς γενοκτονία.

Η Σιντζιάνγκ αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες τριβής μεταξύ της Δύσης και της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κρατούνται σε στρατόπεδα σε αυτή την επαρχία στη δυτική Κίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το BBC δημοσίευσε μια έρευνα βασισμένη σε νέα έρευνα που δείχνει ότι η Κίνα εξανάγκαζε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, σε χειρωνακτική εργασία στα βαμβακερά χωράφια της Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες περί αναγκαστικής εργασίας και άλλων διώξεων εις βάρος των Ουιγούρων και των μουσουλμάνων, ισχυριζόμενο ότι στα στρατόπεδα αυτά τους παρέχεται εκπαίδευση.

Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει μια σειρά από κυρώσεις, ρυθμιστικά και άλλα μέτρα κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις επιχειρηματικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τοπικούς φορείς και προμηθευτές, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε τον περασμένο μήνα τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να προβεί σε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το Πεκίνο και οι εταιρείες βασίζονται εδώ και πολύ καιρό σε μια παγκόσμια προθυμία να βάζουν τα κέρδη πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και εν όψει εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το 2022.

Ο Elon Musk και τα στελέχη του στην Tesla πρέπει να εξετάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ διαφορετικά κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι,

σχολίασε η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία, Sophie McNeill.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...