Ιαπωνία: Αρχείο 40+ ετών από προσπέκτους αυτοκινήτων βοηθά την αστυνομία στην επίλυση υποθέσεων

Σχετικά άρθρα

Η περιφέρεια Aichi είναι μια από τις πρώτες στην Ιαπωνία σε ότι αφορά την κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων, και η αστυνομία της έχει βρεθεί συχνά σε καταστάσεις που να αναζητά ακόμη και τα πιο “σκοτεινά” σημεία για να διαλευκάνει υποθέσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί οχήματα σε τροχαία ατυχήματα ή εγκληματικές ενέργειες.

Ένα τέτοιο μυστηριώδες σενάριο είχε να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2021, όπου η αστυνομία στην Aichi έπρεπε να εξιχνιάσει ένα ατύχημα, όπου το αυτοκίνητο χτύπησε έναν πεζό και τον εγκατέλειψε. Τα μόνα στοιχεία που είχε η αστυνομία ήταν μερικά θολά πλάνα από μια dashcam κάμερα ενός διερχόμενου αυτοκινήτου.

Από το video, οι αρχές μπορούσαν να διακρίνουν ελαφρώς το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, με τους αστυνομικούς να υποθέτουν ότι ήταν ένα Toyota Aqua, η πολυμορφική έκδοση του Prius. Ωστόσο, κάτι δεν “κολλούσε” στο “αετίσιο” μάτι της Misaki Hamaguchi, η οποία ένιωθε ότι οι συνάδελφοί της ήταν κοντά, αλλά όχι τόσο για να είναι σίγουροι.

Η τελευταία στράφηκε στην τεράστια συλλογή από προσπέκτους που διαθέτει το αστυνομικό τμήμα, η οποία αριθμεί πάνω από 17.000 φυλλάδια για αυτοκίνητα και καλύπτει σχεδόν κάθε μοντέλο που πάτησε τους ιαπωνικούς δρόμους τα τελευταία 40+ χρόνια.

Στα αρχεία του αστυνομικού τμήματος της περιφέρειες Aichi βρίσκονται τα διαφημιστικά φυλλάδια από όλα τα εγχώρια επιβατικά αυτοκίνητα, μέχρι μοναδικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής εισαγόμενων εταιριών. Η Hamaguchi έδωσε προσοχή στο πώς προεξείχε η μάσκα και τα φώτα ομίχλης του αυτοκινήτου, και συγκρίνοντας τις ανεπαίσθητες διαφορές με άλλα μοντέλα από τα φυλλάδια της Toyota, η Hamaguchi διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα Yaris, και όχι αυτό που είχαν αρχικά υποψιαστεί.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η 28χρονη αξιωματικός ανέφερε ότι δεν την ενδιέφεραν τα αυτοκίνητα προτού διοριστεί στο τμήμα πριν από τρία χρόνια. Της έγινε όμως συνήθεια να βλέπει τα αυτοκίνητα όταν είναι στον δρόμο και να προσέχει τις λεπτομέρειες τους, όπως τις θέσεις των φώτων, τα εξογκώματα των προφυλακτήρων, κλπ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, η ίδια συχνά πιάνει τον εαυτό της να κοιτάζει τα αυτοκίνητα ακόμα και όταν είναι εκτός υπηρεσίας και περνά χρόνο με την οικογένειά της.

Οι ανακριτές της αστυνομίας της περιφέρεια Aichi άρχισαν να συλλέγουν τα προσπέκτους στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να τα χρησιμοποιήσουν ως υλικό αναφοράς όταν έκαναν ανακρίσεις για τις υποθέσεις τους. Κάθε φάκελος περιέχει αποκόμματα τοποθετημένα σε χαρτόνι, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών των οχημάτων από μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά, ενώ υπάρχει και ένα φύλλο των τεχνικών προδιαγραφών, που αναφέρει το μέγεθος, την απόδοσή τους και άλλα δεδομένα. Υπάρχουν επίσης σημειώσεις για λεπτομέρειες, όπως το αν ένα αυτοκίνητο εξοπλίζεται με χρωματιστές λωρίδες.

Με τον προαιρετικό εξοπλισμό να αλλάζει όλο και πιο συχνά για το ίδιο μοντέλο τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία έχει σταματήσει να κόβει σελίδες και διατηρεί τα φυλλάδια ανέπαφα. Η αστυνομία αναφέρει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή για να συνεχίσει να εμπλουτίζεται τη συλλογή της, καθώς πλέον ένα μοντέλο μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό ανάλογα με το έτος κατασκευής (Model Year) και να φέρει μικρές αλλαγές.

Κλείνοντας, η συλλογή από προσπέκτους έχει γίνει τόσο λεπτομερής που η αστυνομία της περιφέρειας Aichi λαμβάνει αιτήματα από άλλες νομαρχιακά αστυνομικά τμήματα για αναγνώριση οχημάτων. Αυτό συνέβη όταν νεαροί αστυνομικοί μετατέθηκαν προσωρινά στην αστυνομία της Aichi, και καθώς επέστρεψαν στα τμήματα των τόπων καταγωγής τους έκαναν γνωστή τη εν λόγω συλλογή.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...