Μέχρι τον Οκτώβριο η Porsche θα μπει στο χρηματιστήριο

Σχετικά άρθρα

Η Volkswagen ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μετοχών της Porsche, ενεργοποιώντας τη διαδικασία για μία κίνηση, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες προσφορές μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μία περίοδο πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, με την ενεργειακή σύγκρουση Ρωσίας-Ευρώπης να μειώνει τις τιμές των μετοχών.

Η Volkswagen προχώρησε στη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της για την αρχική προσφορά μετοχών της Porsche στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, με τη διαδικασία να προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η διάθεση των μετοχών, όσο και ο χρόνος που αυτή θα απαιτήσει “συναρτώνται από ευρύτερες εξελίξεις στο χρηματιστήριο”.

Έχουμε επιδείξει μεγάλη ευελιξία ιδίως σε καιρούς κρίσης. Ανατρέχοντας στην κρίση του κορωνοϊού, την κρίση των ημιαγωγών, φέτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πάντοτε μπορούσαμε να καταγράφουμε πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πολύ πειστικό

δήλωσε ο Oliver Blune, διευθύνων σύμβουλος της VW και της Posche.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters ότι η Volkswagen ενδέχεται να παρατείνει την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους αγοραστές ή να προχωρήσει στη συνολική απόσυρση των σχεδίων της, στην περίπτωση που οι επενδυτές δεν δείξουν τον απαραίτητο ενθουσιασμό ώστε η όλη κίνηση να είναι αντάξια των προσδοκιών. Οι επενδυτές αναμένουν μία αποτίμηση μεταξύ των 60 και 85 δισ. ευρώ.

Τα πιθανά έσοδα θα μας έδιναν μεγαλύτερη ευελιξία για να επιταχύνουμε περαιτέρω τον μετασχηματισμό,

δήλωσε ο CFO του VW Group, Arno Antlitz, ο οποίος έχει εργαστεί στενά στην προετοιμασία αυτού που αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στην Ευρώπη ποτέ.

Σύμφωνα με τις πιο θετικές εκτιμήσεις, η αρχική διάθεση μετοχών της Porsche θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του γερμανικού χρηματιστηρίου και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 1999, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία (Refinitiv).

Το Κατάρ θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές, εκδηλώνοντας την πρόθεση να δεσμεύσει ποσοστό 4,99% κατά τη διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Porsche.

Προνομιακές μετοχές θα προσφερθούν σε επενδυτές που θα επενδύσουν μικρότερα ποσά σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε μία προσπάθεια προσέγγισης της βάσης των πιο πιστών φίλων της Porsche

Η Volkswagen ενέκρινε την πώληση ποσοστού 25% συν μία, των κοινών μετοχών της Porsche AG στην Porsche SE, δίνοντας στις οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν την εταιρία, μία καθορισμένη μειοψηφία και υποστηρίζοντας τις κινήσεις τους για στενότερο έλεγχο της εταιρείας.

Ενώ η εισαγωγή της Porsche θα βοηθούσε να κατευθύνει κεφάλαια στα φιλόδοξα σχέδια της VW για την ανάπτυξη επενδύσεων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λογισμικό, η IPO αντιμετωπίζει μερικές από τις χειρότερες συνθήκες της αγοράς.

Η Porsche έχει επίσης συγκεντρώσει το ενδιαφέρον από δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull, Dietrich Mateschitz, καθώς και του προέδρου της LVMH Bernard Arnault.

Διάβασε ακόμη

VW Group: Παιχνίδια εξουσίας από τις οικογένειες Porsche και Piech με στόχο τον έλεγχο της Porsche

Με τη συγκεκριμένη IPO, η Porsche επιχειρεί να ανακτήσει τη θέση που κατείχε στην αγορά των αυτοκινήτων, περίπου 13 χρόνια αφότου υποχρεώθηκε να πουλήσει το τμήμα των σπορ οχημάτων στην Volkswagen. Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαετίας η επενδυτική Porsche Automobil Holding προσπάθησε να αναλάβει τη διαχείριση της κατά πολύ μεγαλύτερης Volkswagen, αλλά η τολμηρή προσπάθεια απέτυχε με το ξέσπασμα της κρίσης.

Από την πλευρά της η Volkswagen προσδοκά να ενισχύσει τα φιλόδοξα επενδυτικά της σχέδια στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογικών λειτουργιών. Τα σχέδια αυτά βέβαια και από τις δύο πλευρές γίνονται εν μέσω μίας εξαιρετικά ασταθούς και αβέβαιης περιόδου, κατά την οποία η επιβράδυνση της οικονομίας, ο κλιμακούμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη έχουν σταματήσει σχεδόν πλήρως τις IPO.

Οι δύο εταιρείες θα κάνουν μία συμφωνία συνεργασίας, καταλύοντας την υφιστάμενη συμφωνία, με την οποία τα κέρδη και οι απώλειες μεταφέρονται από τη θυγατρική στη μητρική. Οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές στην Porsche χωρίς δικαιώματα ψήφου, ενώ η οικογένεια Porsche – Piech, η οποία έχει στην κατοχή της το 53% των δικαιωμάτων ψήφου στην Volkswagen μέσω της επενδυτικής εταιρείας Porsche Automobil Holding, πρόκειται να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο 25% συν μία μετοχή με δικαίωμα αρνησηκυρίας. Το υπολειπόμενο μερίδιο θα παραμείνει στην Volkwagen, με τις μετοχές που προσφέρονται να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η VW προσφέρει το 12,5% της εταιρείας σε νέους επενδυτές και οι οικογένειες Porsche-Piech, που είναι βασικοί μέτοχοι της VW, θα αγοράσουν το 12,5% της Porsche.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανανεωμένη Porsche Cayenne GTS με 500 άλογα

Την ανανεωμένη έκδοση της Cayenne GTS παρουσιάζει η Porsche με το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις από τους νέους προφυλακτήρες, από τα...

Rezvani Retro RR1. Μια 911 με “σύγχρονη-ρετρό” εμφάνιση

Η νέα δημιουργία της Rezvani είναι το Retro RR1. Πρόκειται για μια 911 (992) που διαθέτει νέο αμάξωμα κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, με ρετρό σχεδίαση...