Η κρίση με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, με αναλυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν στα τέλη του 2023. Ωστόσο, μέχρι τότε η παραγωγή αυτοκίνητων παγκοσμίως πλήττεται και καθυστερούν σημαντικά οι παραδόσεις.

Ο Chris Lewis, βουλευτής από το Οντάριο του Καναδά, δήλωσε ότι τα τοπικά εργοστάσια αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στη Ford, τη GM, τη Stellantis, τη Toyota και τη Honda, συνεχίζουν να μάχονται με την έλλειψη, ωθώντας τον να επισκεφτεί την Ταϊβάν. Εκεί συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ζητώντας τους να βάλουν τον Καναδά στην κορυφή της λίστας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Έχουμε χώρους στάθμευσης γεμάτους αυτοκίνητα, ολοκληρωμένα αυτοκίνητα, που βρίσκονται στα πάρκινγκ και δεν μπορούν να πουληθούν, γιατί δεν έχουμε ημιαγωγούς. Νομίζω ότι σε κάθε συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων επιπέδων διακυβέρνησης, ανέφερα πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε τσιπ. Ήταν μια πολύ ευρεία συζήτηση και κάθε φορά λέγαμε “παρακαλώ στείλτε μας περισσότερα τσιπ.

Ενώ ο Lewis έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ταϊβάν εργάζεται για την κατασκευή περισσότερων τσιπ, είπε ότι παραμένει σημαντικό για τη Βόρεια Αμερική να παράγει τους δικούς της ημιαγωγούς, μειώνοντας την εξάρτησή της από άλλες χώρες, προσθέτοντας:

Η συζήτηση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτό. Πρέπει να είναι λοιπόν πώς χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία τους, τη τεχνογνωσία τους, τους ξεπερνάμε, τους εκπαιδεύουμε και αρχίζουμε να κατασκευάζουμε τσιπ στη Βόρεια Αμερική, να τα κατασκευάζουμε στον Καναδά, να τα κατασκευάζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες.