ExxonMobil: Μηνύει την ΕΕ για να γλιτώσει τον έκτακτο φόρο

Σχετικά άρθρα

Οι επιχειρήσεις ενέργειας αποκομίζουν πλέον πολύ μεγαλύτερα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις επακόλουθες ανησυχίες για τον εφοδιασμό και τις μεγάλες αλλαγές στην ενεργειακή στρατηγική ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα πρέπει να καταβάλουν τη λεγόμενη “εισφορά λόγω κρίσης” επί των αυξημένων κερδών τους το 2022. Έτσι ανακοινώθηκε φόρος 33% επί των φετινών κερδών, τα οποία ήταν περισσότερο από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών.

Στην απόφαση αυτή αντιδρά ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι θεσπίζοντας την έκτακτη εισφορά υπερβαίνουν τη νομική τους αρμοδιότητα, ενώ χαρακτηρίζει το μέτρο “αντιπαραγωγικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ExxonMobil είχε κέρδη 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και 17,85 δισ. δολαρίων το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Η Exxon στη προσφυγή που κατέθεσε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, υποστηρίζει ότι η εισφορά αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει νομική εξουσία να επιβάλει την εν λόγω έκτακτη εισφορά.

Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη,

δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον.

Τα κέρδη – ρεκόρ που εμφάνισαν φέτος οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις γενικότερα αυξημένες τιμές της ενέργειας, επιτάχυναν τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έφεραν αιτήματα για μεγαλύτερη φορολόγηση του κλάδου.

Σε συνάντηση με επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil εκτίμησε ότι ο φόρος της ΕΕ θα κοστίσει στον όμιλο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον η Exxon αναφέρει πως θα συνυπολογίσει τον φόρο στις μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που εξετάζει στον ενεργειακό εφοδιασμό και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Η ExxonMobil δήλωσε ότι επένδυσε 3 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία σε έργα διυλιστηρίων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έργα τη βοηθούν να παραδώσει περισσότερα ενεργειακά προϊόντα σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση των νομικών κινήσεων της Exxon και δήλωσε ότι “εναπόκειται πλέον στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της υπόθεσης”.

Η ΕΕ προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ψάχνοντας για εναλλακτικές και συνάμα πιο ακριβές πηγές. Οι υπουργοί της ΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ από τις εισφορές στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, οι οποίοι αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα συνηθισμένα από την τρέχουσα ζήτηση.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...