Η Stellantis θα βοηθήσει στην κατασκευή του ηλεκτρικού αεροσκάφους της Archer Aviation και θα αυξήσει το μερίδιό της στην αμερικανική εταιρεία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα οι δύο εταιρείες την Τετάρτη, οδηγώντας τις μετοχές της Archer σε άνοδο σχεδόν 17%.

Βιομηχανικές εταιρείες και νέες startups συρρέουν για να επενδύσουν σε αεροταξί, τα οποία μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα για να μεταφέρουν ταξιδιώτες σε αεροδρόμια ή σε σύντομα ταξίδια μεταξύ πόλεων, επιτρέποντάς τους να προλάβουν την κίνηση.

Το αεροσκάφος Midnight κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), το οποίο μπορεί να μεταφέρει τέσσερις επιβάτες και έναν πιλότο με εμβέλεια 100 μιλίων (161 χλμ.), θα κατασκευάζεται στο Κόβινγκτον της Τζόρτζια από το 2024, με στόχο την παραγωγή 2.300 αεροσκαφών ετησίως, ανέφεραν στη κοινή του ανακοίνωση η Archer και η Stellantis.

Το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο για διαδοχικά ταξίδια μικρών αποστάσεων περίπου 30-35 χιλιομέτρων, με χρόνο φόρτισης περίπου 10 λεπτών ενδιάμεσα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή, στόχος της Stellantis είναι να παράγει μαζικά το eVTOL αεροσκάφος της Archer ως αποκλειστικός κατασκευαστής συμβολαίου.

Η Stellantis, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler και της γαλλικής Peugeot, θα παρέχει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο για πιθανή αξιοποίηση από την Archer κατά τη διακριτική ευχέρειά της το 2023 και το 2024, υπό τον όρο της επίτευξης ορισμένων επιχειρηματικών στόχων.

Οι δύο εταιρείες τον Ιανουάριο του 2021 συνήψαν οριστική συμφωνία για να επιτρέψουν στην Archer να αποκτήσει πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού και την τεχνογνωσία της Stellantis στον τομέα της κατασκευής.

Η Stellantis θα αυξήσει επίσης το υφιστάμενο μερίδιό της στην Archer μέσω αγορών μετοχών στην ανοικτή αγορά, αν και ο διευθύνων σύμβουλός της Carlos Tavares δήλωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή, δηλώνοντας:

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε, όχι για να ελέγξουμε. Η Stellantis στοχεύει να γίνει μακροπρόθεσμος, βασικός επενδυτής στην Archer.

Σχετικά με το γιατί η αυτοκινητοβιομηχανία επεκτείνεται στην κατασκευή αεροσκαφών, ο Tavares πρόσθεσε:

Μπορείτε να απολαμβάνετε την ελευθερία της κινητικότητας με κάθε είδους εργαλείο κινητικότητας. Μπορεί να είναι ένα ποδήλατο, μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο, μπορεί να είναι ένα αεροσκάφος, μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, οπότε οποιοσδήποτε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει την ελευθερία της κινητικότητας με ασφάλεια, καθαρότητα και προσιτή τιμή, είναι αυτό στο οποίο δεσμευόμαστε.

Ο τύπος του αεροσκάφους που αναπτύσσει η Archer ονομάζεται συνήθως “ιπτάμενο αυτοκίνητο”, αν και σπάνια μοιάζουν με πραγματικά αυτοκίνητα. Είναι ηλεκτροκίνητα, μπορούν να μεταφέρουν μόνο λίγους επιβάτες και προορίζονται για σύντομες πτήσεις εντός πόλης ή σε περιφερειακό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ανακλινόμενους ρότορες, το Midnight έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα σαν ελικόπτερο και στη συνέχεια να μεταβαίνει σε πτήση προς τα εμπρός σαν αεροπλάνο.

Υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες νεοφυείς επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αυτούς τους τύπους αεροσκαφών eVTOL, αλλά δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει για εμπορική εξυπηρέτηση.