H Mercedes-Benz αντιμετωπίζει περισσότερες από 336.000 αξιώσεις αποζημίωσης από κατόχους diesel αυτοκινήτων της, οι οποίοι στη μήνυση τους αναφέρουν πως η γερμανική εταιρία τοποθέτησε στα αυτοκίνητα τους παράνομα λογισμικά για να παρακάμψει τις δοκιμές εκπομπών ρύπων. Την πράξη αυτή, οι ιδιοκτήτες την χαρακτηρίζουν ως σκόπιμη παραπλάνηση.
Τον Μάιο του 2022 η Volkswagen συμφώνησε να πληρώσει 193 εκατομμύρια λίρες σε περισσότερους από 90.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της, αφού διευθέτησε μια ομαδική αγωγή για αποζημίωση εξαιτίας του Dieselgate.
Δικηγόροι των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων της Mercedes έχουν ως βασικό ισχυρισμό πως η εταιρία κατασκεύαζε και πουλούσε αυτοκίνητα με παράνομο λογισμικό, παραβιάζοντας τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, με το λογισμικό να απενεργοποιούσε τα συστήματα ελέγχου εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx) όταν τα αυτοκίνητα κινούνταν σε κανονικές συνθήκες και τα ενεργοποιούσε μόνο όταν το αυτοκίνητο δοκιμαζόταν από τις αρχές για τον υπολογισμό των εκπομπών του.
Παράλληλα οι δικηγόροι προσθέτουν πως η Mercedes γνώριζε πως το λογισμικό που χρησιμοποιούσε ήταν παράνομο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πως το λογισμικό ήταν αναγκαίο για την προστασία εξαρτημάτων του κινητήρα. Η εταιρία υποστηρίζει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει παράνομα λογισμικά στα αυτοκίνητα της.
Να σημειωθεί πως εξαιτίας των παράνομων λογισμικών η Mercedes έχει δεχτεί μήνυση στη Γερμανία από τη μεγαλύτερη ομάδα προστασίας και υπεράσπισης των καταναλωτών της χώρας, ενώ μήνυση έχει δεχτεί και στην Ολλανδία.
Στις ΗΠΑ πλήρωσε 1,5 δισ. δολάρια, με επενδυτές της να την μήνυσαν ζητώντας 1+ δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ η Νότια Κορέα επέβαλε στη Mercedes-Benz πρόστιμο 151 εκατ. ευρώ.