Η Stellantis ανακοίνωσε νέο ρεκόρ καθαρών κερδών, ύψους 16,8 δισ. ευρώ για το 2022, αυξημένο κατά 26% σε σχέση με το 2021, αντισταθμίζοντας την αστάθεια της αγοράς αυτοκινήτων με αυξήσεις τιμών.

Η εταιρία ανακοίνωσε και αύξηση του τζίρου της κατά 18% στα 179,6 δισ. ευρώ, με τις αυξήσεις των τιμών να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η εταιρία κατέγραψε μεγάλη πτώση των πωλήσεων, στα 2,6 εκατομμύρια μονάδες (-8%), η οποία επηρέασε τις περισσότερες μάρκες του (Peugeot, Citroen, Opel, Jeep). Ωστόσο, η Stellantis κατάφερε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους του, κυρίως με αυξήσεις τιμών και νέα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα που πωλούνται σε υψηλότερη τιμή.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022 παρουσίασαν αύξηση 41%, με την Stellantis να στοχεύει στην πώληση 5 εκατ. ηλεκτρικών ετησίως μέχρι το 2030.

Οι εργαζόμενοι της Stellantis θα λάβουν ένα μέρος από τα κέρδη καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να διανείμει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιμερισμό κερδών και μεταβλητά μπόνους. Είναι το υψηλότερο μπόνους κατανομής κερδών που προσφέρθηκε ποτέ από την εταιρεία, ξεπερνώντας το περσινό ποσό κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το 2023. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την αξία της δέσμευσής μας και το αποτέλεσμα αυτής της συγχώνευσης,

δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Richard Palmer. δήλωσε ο Richard Palmer.

Η εταιρεία ανακοίνωσε διανομή 4,2 δισ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος προς τους μετόχους της, περίπου 1,34 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,04 ευρώ ανά μετοχή το 2021. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2023. Πέρα από το πρόγραμμα της επαναγοράς μετοχών, η Stellantis ανακοίνωσε πως διέθεσε πάνω από 3,3 δισ. ευρώ στους μετόχους της για το 2022. Οι χρηματοοικονομικοί αριθμοί φαίνονται σίγουρα υγιείς, συμπεριλαμβανομένης της διαθέσιμης ρευστότητας 61,3 δισ. ευρώ.