Ο Fernando Alonso εντυπωσίασε σήμερα στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά του Grand Prix του Μπαχρέιν και παρότι ο Ισπανός επιμένει πως δεν σκέφτεται την pole position, η δυναμική της Aston Martin δείχνει ικανή να παλέψει για τη πρώτη θέση.

Όπως είπε:

Για να είμαι ειλικρινείς δεν σκέφτομαι τόσο ψηλά. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω ακριβώς ποια θέση θα είναι καλή για εμάς. Μετά τις δοκιμές, σκεφτόμασταν να είμαστε στο Q3 και με τα δύο μονοθέσια και να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους στους δύο πρώτους αγώνες, προσπαθώντας να μην κάνουμε λάθη.

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος, δεν είναι το ίδιο να παλεύεις για τις θέσεις 12 – 14, με το να παλεύεις για τις πέντε πρώτες θέσεις, γιατί η πίεση είναι διαφορετική, η αδρεναλίνη είναι διαφορετική. Άρα υπάρχουν πολλά πράγματα που εμείς ως ομάδα πρέπει να αναπτύξουμε.

Περιμένω ότι θα κάνουμε, δυστυχώς, κάποια λάθη, μπορεί να κάνω κάποια λάθη, είναι μια εντελώς νέα ομάδα, νέες διαδικασίες. Άρα πρέπει να είμαστε με τα πόδια στο έδαφος. Ο στόχος πρέπει να είναι να παλεύουμε για το πρωτάθλημα, αλλά μακροπρόθεσμα, δεν το σκέφτομαι ακόμα φέτος.

1

Προφανώς, είναι καλό να βλέπεις πως είσαι ανταγωνιστικός. Μετά τις δοκιμές, υπάρχουν πάντα ανάμεικτα συναισθήματα για εκεί που βρίσκεσαι, και ακόμα καθώς προχωράμε στις κατατακτήριες και στον αγώνα. Και οι τρεις πρώτοι αγώνες είναι σε πολύ διαφορετικές πίστες, Μπαχρέιν, Τζέντα και Αυστραλία. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε μόνο στον εαυτό μας. Έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να βελτιώσουμε στο μονοθέσιο, η ισορροπία δεν ήταν εντελώς τέλεια σήμερα. Και νομίζω ότι επίσης η ομάδα πρέπει να αλλάξει μερικά πράγματα, είμαστε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε κάθε τομέα της ομάδας.

Προφανώς, είναι ωραία η οδήγηση, θα πω ψέματα αν πω ότι δεν αισθάνομαι καλά. Όμως όλα είναι σχετικά με αυτό που κάνουν οι άλλες ομάδες. Και μπορείς να αισθάνεσαι πολύ καλά σε ένα μονοθέσιο, αλλά αν υπάρχουν τρία ή τέσσερα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από εσένα, τότε δεν θα αισθάνεσαι τόσο καλά πια. Ας δούμε λοιπόν πού βρισκόμαστε. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για το βήμα που κάναμε, ήταν μια πολύ έντονη δουλειά δύο ή τριών μηνών στο εργοστάσιο.

2

Περνάμε ατελείωτες ώρες στον προσομοιωτή, στις συναντήσεις και προσπαθούμε να προβλέψουμε ποια προβλήματα θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτούς τους δύο πρώτους αγώνες. Και όπως είπα, η γνώση που έχει αυτή η ομάδα, το ταλέντο που έχει αυτή η ομάδα, είναι πιθανώς άνευ προηγουμένου. Η ομάδα ανθρώπων που έχουμε είναι κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον.

Ας δούμε τι θα γίνει στους δύο πρώτους αγώνες. Ο Lawrence [Stroll] έχει αυτό το όραμα με ό,τι κάνει, είναι πολύ δύσκολο να τον δεις να αποτυγχάνει σε οτιδήποτε κάνει.

Είναι θέμα χρόνου η Aston Martin να αμφισβητήσει τις κορυφαίες ομάδες. Είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία με ένα νέο μονοθέσιο, ένα νέο τεχνικό τμήμα. Ακόμα μαθαίνουμε. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Ο Max Verstappen από τη μεριά του αναγνώρισε πως ο Alonso είναι γρήγορος και πως θα δώσει μάχη για την αυριανή pole. Ο Ολλανδός δήλωσε:

Είναι γρήγοροι. Αλλά θα μπορούσατε να δείτε ήδη από τις δοκιμές ότι είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Είχαν μια υπέροχη μέρα. Εμείς έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Το FP1 ήταν πολύ κακό, απλά δεν μπορούσα να βρω μια ισορροπία. Κάτι που ήταν περίεργο γιατί στις δοκιμές ότι και αν δοκιμάσαμε, κάποια πράγματα ίσως να μην ήταν καταπληκτικά, αλλά όχι τόσο μακριά σε σχέση με σήμερα.

3

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε. Ακόμη και η έναρξη του FP2 ήταν λίγο δύσκολη. Δεν είχαμε καλή αναφορά ή αυτοπεποίθηση μέχρι τότε, αλλά ο γρήγορος γύρος δεν ήταν κακός. Μακροπρόθεσμα, με όλες τις αλλαγές που κάναμε, ήμουν αρκετά έκπληκτος με τον ρυθμό που είχαμε. Το αυτοκίνητο δεν είναι κακό σε ρυθμό αγώνα. Απλά πρέπει να βρω ξανά τον ρυθμό μου με το αυτοκίνητο και πώς τρέχει σε γρήγορους γύρους και πως σε ρυθμό αγώνα.

Αν νιώσω ξανά χαρούμενος στο μονοθέσιο και ότι μπορώ να το πιέσω όπως θέλω σε έναν γύρο τότε, σίγουρα είμαστε πολύ γρήγοροι

Γυρνώντας στον Ισπανό, ο τεχνικός διευθυντής της Aston Martin, Dan Fallows, λέει ότι Fernando Alonso έχει φέρει “τεράστια ποσότητα ενέργειας» στη ομάδα.

Είναι ξεκάθαρα ένας πολύ εντυπωσιακός παίκτης, έχει απίστευτα κίνητρα, είναι απίστευτα ανταγωνιστικός και έχει φέρει τεράστια ποσότητα ενέργειας στην ομάδα. Ήταν πολύ εντυπωσιακός από τη στιγμή που μπήκε στο αυτοκίνητο πέρυσι και τα σχόλιά του είναι εκεί που περιμένεις να είναι για κάποιον με το επίπεδο εμπειρίας του.

4

Έχει την ικανότητα να διαγνώσει προβλήματα με το αυτοκίνητο με τρόπο που εμείς, ως ομάδα μηχανικών, είμαστε πολύ, πολύ ευχαριστημένοι.

Alonso και Vettel είναι διαφορετικοί άνθρωποι, σίγουρα. Αλλά νομίζω ότι ξέρεις ότι ο Fernando έχει ακόμα τεράστια ποσότητα ενέργειας. Είναι ακόμα πολύ, πολύ πρόθυμος να πάει σε αγώνες και συνεχίζει να λέει ότι θα συνεχίσει όσο μπορεί να πηγαίνει, οπότε αυτό είναι πολύ μεταδοτικό.