Οι πρώτες τεχνικές πληροφορίες για το αμιγώς ηλεκτρικό Renault 5

Σχετικά άρθρα

Τον Ιανουάριο του 2021 η Renault παρουσίασε το νέο της στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να αυξήσει την αξία της, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο πωλήσεων. Μέσα στο πλάνο Renaulution, η γαλλική εταιρία ανέφερε ότι έως το 2025 θα παρουσιάσει 24 νέα μοντέλα, με τα 12 εξ’αυτών να είναι στις κατηγορίες C και D, με τα 10 από αυτά να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι το Renault 5 θα επιστρέφει ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο παρουσιάζοντας το ομώνυμο concept. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2024 και σήμερα η γαλλική μάρκα έδωσε στη δημοσιότητα κάποια από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Το αυτοκίνητο θα βασίζεται στην CMF-B EV πλατφόρμα της συμμαχίας Renault Nissan Mitsubishi (CMF τα αρχικά των λέξεων Common Module Family, B για το B-segment και EV για ηλεκτρικά οχήματα), με το 70% των εξαρτημάτων του να προέρχεται από τα Clio/Captur.

Σύμφωνα με τη Renault, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος παραγωγής του νέου της ηλεκτρικού μοντέλου κατά 30% σε σύγκριση με το Zoe, με το τελευταίο να καταργείται όταν έρθει το 5. Η μπαταρία του Zoe αποτελούνταν από δώδεκα μονάδες, ενώ στο 5 θα υπάρχουν μόλις τέσσερις μονάδες μεγαλύτερες σε μέγεθος και τοποθετημένες σε ένα επίπεδο, μειώνοντας έτσι το βάρος κατά 15 κιλά.

Η μπαταρία του 5 θα είναι αρχιτεκτονικής 400V, θα διαθέτει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και θα είναι καλύτερα ενσωματωμένη στην πλατφόρμα του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ακαμψία του. Έτσι, το στιβαρό πλαίσιο θα συνεισφέρει στη καλύτερη ποιότητα κύλισης, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα θορύβου, κραδασμών και σκληρότητας (NVH).

Συνεχίζοντας, η Renault δεν έκανε γνωστή την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και θα προέρχεται από το Megane E-Tech Electric.

Τέλος, το αμιγώς ηλεκτρικό Renault 5 θα διαθέτει στον πίσω άξονα ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, κάτι σπάνιο για το Β-segment, με την Alpine να έχει επιβεβαιώνει ότι θα ετοιμάσει μια σπορ έκδοση του R5, μετατρέποντας το σε ηλεκτρικό hot hatch.

Η Renault έχει βγάλει στους δρόμους της Ευρώπης εννέα πρωτότυπα για τις απαραίτητες δοκιμές εξέλιξης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα