Ford: Hands-free οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους της Μ. Βρετανίας με το BlueCruise σύστημα

Σχετικά άρθρα

Μέχρι σήμερα, οι οδηγοί 193.000 οχημάτων Ford και Lincoln -εξοπλισμένων με το σύστημα BlueCruise- έχουν διανύσει περισσότερα από 102 εκατομμύρια χλμ. χωρίς να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι, στους αυτοκινητοδρόμους του Καναδά και των ΗΠΑ, έχοντας σε λειτουργία το σύστημα BlueCruise.

Μετά την έγκριση για χρήση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στη Μεγάλη Βρετανία, η Ford σηματοδότησε πριν λίγες ημέρες ένα σημαντικό γεγονός με την εισαγωγή ενός προηγμένου συστήματος υποβοήθησης hands-free οδήγησης επιπέδου 2 -το πρώτο του είδους που εγκρίνεται στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο φως δόθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνολογία Ford BlueCruise, που σημαίνει ότι οι οδηγοί συμβατών Mustang Mach-E μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία οδήγησης “hands-off, eyes-on” σε 3.700 χλμ. προ-χαρτογραφημένων αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες (Blue Zones).

Το BlueCruise παρακολουθεί την οδική σήμανση, τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις εξελισσόμενες συνθήκες κυκλοφορίας για να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, την πέδηση και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και για να διατηρεί ασφαλείς και σταθερές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα -μέχρι και την πλήρη ακινητοποίηση σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία με κάμερες υπερύθρων ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα προσοχής και εγρήγορσης του οδηγού για ασφάλεια και σιγουριά.

Οι ιδιοκτήτες των Mustang Mach-E (MY 2023) στη Μεγάλη Βρετανία είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το BlueCruise μέσω συνδρομής, με τις πρώτες 90 ημέρες να είναι δωρεάν, καθώς περιλαμβάνονται στην αγορά του οχήματος. Στη συνέχεια, μια μηνιαία συνδρομή αξίας 17,99 λιρών (20,4 ευρώ) θα παρέχει την ευελιξία για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Η Ford αναμένει ότι το BlueCruise θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν το επιτρέψουν οι κανονιστικές συνθήκες, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και σε άλλα οχήματα Ford τα επόμενα χρόνια.

Πως λειτουργεί

Το BlueCruise βασίζεται στις δυνατότητες του Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) της Ford, το οποίο παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας, μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς σε εγκεκριμένα τμήματα (Blue Zones) του αυτοκινητόδρομου να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι, εφόσον συνεχίζουν να προσέχουν το δρόμο μπροστά τους, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα άνεσης κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, τα οχήματα με BlueCruise επιβεβαιώνουν ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στο δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ/ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο.

Μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης μία κάμερα υπερύθρων που είναι στραμμένη προς τον οδηγό και βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων για να ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού -ακόμη και όταν φοράει γυαλιά ηλίου- ώστε να διασφαλίζει ότι η προσοχή του παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία του οδηγού, εμφανίζονται πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων, ακολουθούμενα από ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποίηση των φρένων και, τέλος, επιβράδυνση του οχήματος διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εάν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι όταν του ζητηθεί κατά την έξοδο από μια Μπλε Ζώνη.

Η Ford συνεργάζεται επίσης με ρυθμιστικές αρχές και διερευνά ευκαιρίες για την παροχή του BlueCruise μέσω μιας μελλοντικής ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up στις Mustang Mach-E που είναι εξοπλισμένες με το προαιρετικό Tech Pack ή Tech Pack+, και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2023.

Διάβασε ακόμα

Το BlueCruise της Ford το καλύτερο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ford: Η Mustang έγινε 60 ετών και teasάρει την RTR

Την περασμένη Τετάρτη η Ford γιόρτασε τα 60α γενέθλια της Mustang και στο περιθώριο μιας εκδήλωσης που έγινε στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, η...

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...

Η Mustang Mach-E ηλεκτρίζει το stage της Ford στο Golden Hall

Γιορτάζοντας και στην Ελλάδα την επέτειο των 60 χρόνων Ford Mustang, του πιο εμβληματικού σπορ μοντέλου της παγκόσμιας σκηνής, η αμιγώς ηλεκτρική Ford Mustang...