Οι δρόμοι δεν είναι κάδοι απορριμμάτων και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να καταπολεμήσει το συνεχιζόμενο πρόβλημα με την ρίψη σκουπιδιών στους αυτοκινητόδρομους, επιστρατεύοντας την τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του “νησιού” θέτει σε ισχύ κάμερες με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, για δοκιμαστική περίοδο σε δρόμους της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Σκοπός είναι αυτές οι κάμερες να εντοπίζουν αυτόματα τους οδηγούς που μολύνουν και πετούν σκουπίδια στον αυτοκινητόδρομο, όπως συσκευασίες φαγητού και αποτσίγαρα.

Μόλις εντοπιστούν οι παραβάτες, το υλικό από τις κάμερες θα αποστέλλεται σε αίθουσα ελέγχου του τοπικού συμβουλίου για έλεγχο, καθώς η διοίκηση των εθνικών οδών δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα. Εάν εντοπιστεί το όχημα που ευθύνεται για τα ρίψη απορριμμάτων, θα επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, χρησιμοποιώντας την πινακίδα του αυτοκινήτου. Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως τις 100 λίρες, που μεταφράζεται σε 115 ευρώ, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Gill Furniss, δήλωσε σχετικά:

Τα σκουπίδια στην άκρη των δρόμων είναι άσχημα στο μάτι, επηρεάζουν το τοπικό περιβάλλον και μπορούν ακόμη και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων National Highways έχει νομικό καθήκον να διατηρεί τους δρόμους που διαχειρίζεται χωρίς απορρίμματα, και τους παροτρύνω όπως και το Υπουργείο Μεταφορών να εξασφαλίσουν ότι αυτή η απαίτηση θα τηρείται.

[Photo credit: depositphotos.com]