Έρευνα: Αν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου για να πας στη δουλειά έχει προβλήματα υγείας και ξοδεύεις περισσότερα χρήματα

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία, όσο περισσότερο χρόνο και χρήματα ξόδευαν οι άνθρωποι για να πάνε στη δουλειά τους, τόσο χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα της ψυχικής τους υγείας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι άνθρωποι ενώ οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν, τόσο πιο καταθλιπτικοί και υπό πίεση ένιωθαν και τόσο χειρότερη ήταν η ψυχική τους υγεία γενικά. Ομοίως, όσο περισσότερα χρήματα ξόδευαν για τις μετακινήσεις τους, τόσο περισσότερη απώλεια ύπνου και κατάθλιψη βίωναν.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, το 77%, πηγαίνει στις δουλειές τους με ιδιωτικό όχημα (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα), ενώ περίπου το 7% χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το υπόλοιπο 16% να πηγαίνει στις δουλειές τους είτε περπατώντας είτε με ποδήλατο.

Η οδήγηση ήταν η πιο χρονοβόρα και δαπανηρή μορφή μετακίνησης που εξέτασε η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 294 άτομα. Όσοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν ποδήλατο, ξόδεψαν πολύ λιγότερο χρόνο και χρήματα για τις μετακινήσεις τους.

Όσοι οδηγούσαν το ιδιωτικό τους όχημά τους αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 54,8 λεπτά την ημέρα στις μετακινήσεις τους — και ξόδεψαν κατά μέσο όρο 99,7 ευρώ το μήνα. Όσοι χρησιμοποιούσαν μέσα μαζικής μεταφοράς ξόδευαν κατά μέσο όρο 44,2 λεπτά την ημέρα μετακίνησης και ξόδευαν 59 ευρώ το μήνα, ενώ εκείνοι που μετακινούνταν με τα πόδια ή με ποδήλατο, ξόδευαν κατά μέσο όρο 39,3 λεπτά την ημέρα και 59,5 ευρώ το μήνα σε έξοδα μετακίνησης. Εκείνοι που οδηγούσαν για να πάνε στη δουλειά τους είχαν υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο από τα μέλη των άλλων ομάδων και ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι παντρεμένοι ή σε σχέση και πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η μελέτη στην Ισπανία ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της μετακίνησης στην υγεία και την ψυχική ευεξία. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας το 2014 διαπίστωσε ότι οι μετακινούμενοι με αυτοκίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση ή ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή πήγαιναν στη δουλειά με άλλους τρόπους.

Πολλαπλές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης δείξει ότι όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους οδηγώντας το όχημα τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας από εκείνους που χρησιμοποιούν το τρένο ή το λεωφορείο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...