Και η GM ήρθε σε συμφωνία με το UAW

Σχετικά άρθρα

Το συνδικάτο εργαζομένων United Auto Workers (UAW) ήρθε σε συμφωνία και με την General Motors, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοστάσια της.

Εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία, διάρκειας τεσσεράμισι ετών, αυτό θα σημαίνει πως οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 25% τα επόμενα χρόνια, 11% άμεσα, έχοντας ως αρχικό πρότυπο την συμφωνία της Ford. Επιπλέον, οι έκτακτοι εργαζόμενοι που εργάζονται στη GM για περισσότερους από εννέα μήνες θα είναι αυτόματα μόνιμοι με βελτιωμένους μισθούς. Όσοι έχουν τουλάχιστον 90 ημέρες απασχόλησης θα γίνουν “ανώτεροι” υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης με πλήρη δικαιώματα. Για κάποιους, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση που υπερδιπλασιάζει το τρέχον εισόδημά τους.

Οι αυξήσεις και οι περαιτέρω παροχές, θα αυξήσουν τον ανώτατο μισθό περισσότερο από 40 δολάρια την ώρα, συμπεριλαμβαμένης της αύξησης ύψους 68% για τους αρχικούς μισθούς, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 28 δολάρια την ώρα.

Οι νεοπροσληφθέντες θα δουν 70% αύξηση στον μισθό τους (από 18 σε 30 δολάρια ανά ώρα) χάρη στη νέα συμφωνία, ενώ ορισμένοι θα δουν αύξηση 33%, από τα 32,32 δολάρια σε 42,95 δολάρια ανά ώρα. Επιπλέον η νέα συμφωνία με την GM δεσμεύει την εταιρία να επενδύσει σχεδόν 19 δισ. δολάρια στα εργοστάσια της στις ΗΠΑ.

Το UAW πέτυχε επίσης την κατάργηση των βαθμίδων, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικές τοποθεσίες θα έχουν παρόμοιο εισόδημα. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, ορισμένοι εργαζόμενοι που είχαν κολλήσει στο παρελθόν σε χαμηλότερο επίπεδο μισθών θα λάβουν άμεση αύξηση έως και 89%.

Θα υπάρξουν επίσης μπόνους για όλους τους υπαλλήλους, περισσότερες διακοπές, δύο εβδομάδες γονικής άδειας μετ’ αποδοχών, βελτιωμένα επιδόματα υγείας και κατανομή των κερδών που θα διατίθενται στους έκτακτους εργαζόμενους.

Η UAW λέει ότι η αξία των κερδών που αποκτήθηκαν μέσω της νέας συμφωνίας ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τις αυξήσεις που αποκτήθηκαν μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2019.

Πλέον, χάρη στις νέες συμβάσεις, οι υπάλληλοι σε Ford, GM και Stellantis βγάζουν έως και 35 δολάρια περισσότερα την ώρα συγκριτικά με τους εργαζόμενους στη Tesla, με ότι αυτό θα σημαίνει για το κόστος των μοντέλων των τριών πρώτων εταιριών, που είναι πολύ πιθανό οι τιμές τους να αυξηθούν, λόγω της μετακύλησης των αυξήσεων των μισθών στους πελάτες.

H GM είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ που έφτασε σε συμφωνία με το συνδικάτο. Η Ford ήταν η πρώτη που ήρθε σε συμφωνία με το συνδικάτο, την περασμένη Τετάρτη, με την συμφωνία με την Stellantis να ακολουθεί το Σάββατο.

Η Mary Barra, CEO της GM δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ικανοποιημένη με την συμφωνία που αντανακλά τις συνεισφορές των εργαζομένων, ενώ επιτρέπει στην GM να συνεχίσει να επενδύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι απεργίες υπολογίζεται πως κόστισαν συνολικά σε GM, Ford και Stellantis, δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή. Η Ford δήλωσε την Πέμπτη πως η απεργία της κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία θα αυξήσει το κόστος απασχόλησης κατά περίπου 850 με 900 δολάρια ανά κάθε αυτοκίνητο που παράγεται. Η Stellantis από τη μεριά της είπε πως η απεργία της κόστισε 795 εκατ. δολάρια, ενώ η GM δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως η απεργία της είχε κοστίσει μέχρι τότε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια.

Σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι από τα περίπου 150.000 μέλη του συνδικάτου των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ συμμετείχαν σε μια σειρά από απεργίες που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι της GM θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Για πρώτη φορά, η UAW διαπραγματεύτηκε ταυτόχρονα και με τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες, χρησιμοποιώντας την απειλή απεργιών σε βασικά εργοστάσια για να επιταχύνει έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ των εταιρειών για την αποφυγή μιας νέας επίσχεσης εργασίας. Η απεργία που ξεκίνησε από σχετικά ασήμαντα εργοστάσια, εξαπλώθηκε στα μεγαλύτερα κερδοφόρα εργοστάσια που παράγουν pickups και SUV, αυξάνοντας τις πιέσεις.

Το UAW είπε ότι η απεργία “θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής στο σωματείο μας και για το κίνημά μας”. Το συνδικάτο είπε επίσης ότι επέλεξε ως ημερομηνία λήξης την 30η Απριλίου 2028, επειδή τους επιτρέπει να απεργούν την Πρωτομαγιά ή την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων.

Καλούμε τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα να ευθυγραμμίσουν τις λήξεις των συμβολαίων σας με τις δικές μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να αρχίσουμε να κάμπτουμε τους συλλογικούς μας μυς.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...