Tesla: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα του 4ου τριμήνου. Χαμηλότερες προοπτικές για το 2024

Σχετικά άρθρα

Η Tesla ανακοίνωσε πως το μεικτό περιθώριο κέρδους του τέταρτου τριμήνου του 2023 υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι, καθώς μείωσε τις τιμές και προσέφερε κίνητρα για να ενισχύσει τη ζήτηση για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, η Tesla ανακοίνωσε μεικτό περιθώριο κέρδους 17,6% για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, έναντι 23,8% πέρυσι και της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 18,3%. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 η Tesla σημείωσε μεικτό περιθώριο κέρδους 17,9%.

Το ρεκόρ παραδόσεων κατά το τρίμηνο πίεσε τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι μειώσεις τιμών και το κόστος σχετικά με την αύξηση της παραγωγής του Cybertruck αντιστάθμισαν το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών για τις μπαταρίες.

Η Tesla κατέγραψε κέρδη 7,9 δισ. δολαρίων ή 2,27 δολαρίων ανά μετοχή στο 4ο τρίμηνο, έναντι 3,7 δισ. δολαρίων ή 1,07 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε προσαρμοσμένη βάση, σημείωσε κέρδη 71 cents ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα ανακοίνωνε προσαρμοσμένα κέρδη 73 cents ανά μετοχή.

Η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 494.989 αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 20223, παραδίδοντας τα 484.507, νούμερα που αποτελούν ρεκόρ. Για το σύνολο του 2023, οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε 1.845.985 και 1.808.581 αντίστοιχα.

Η μετοχή της Tesla έχει ξεκινήσει δύσκολα το έτος, με απώλειες άνω του 16% αυτόν τον μήνα, έναντι κερδών 2% για τον δείκτη S&P 500. Ωστόσο, η μετοχή έχει αυξηθεί πάνω από 44% τους τελευταίους 12 μήνες, ξεπερνώντας τα κέρδη του S&P κατά περίπου 21%.

Η Tesla μείωσε τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Μείωσε την τιμή του Model Y, του πιο δημοφιλούς αυτοκινήτου της, έως και 26,5% τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ.

Τα έσοδα της Tesla το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3% στα 25,17 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξής της εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο έσοδα ύψους 25,62 δισ. δολαρίων. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους για το τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 8,2%, μειωμένο από το 16% του προηγούμενου τριμήνου και ελαφρώς υψηλότερο από το 7,6% του περασμένου έτους.

Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν σε 7,9 δισ. δολάρια από 3,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε ετήσια βάση στα 2,1 δισ. δολάρια το 4ο τρίμηνο, με την Tesla να αποδίδει τη μείωση των κερδών στη μειωμένη μέση τιμή πώλησης των αυτοκινήτων της και στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών “εν μέρει λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων έργων έρευνας και ανάπτυξης”.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη 4ου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια, έναντι 3,7 δισ. ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, για το σύνολο του περασμένου έτους, το ποσό αυξήθηκε κατά 19%, στα 15 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του 2023, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 96,8 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 19% σε σύγκριση με το 2022.

Η εταιρία παραδέχτηκε πως ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής της θα κινηθεί φέτος αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το 2023.

Το 2024 ο ρυθμός αύξησης του όγκου των αυτοκινήτων μας μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον ρυθμό αύξησης που επιτεύχθηκε το 2023, καθώς οι ομάδες μας εργάζονται για το λανσάρισμα του αυτοκινήτου επόμενης γενιάς στο Gigafactory του Τέξας,

ανέφερε η εταιρεία σε επιστολή προς τους μετόχους.

Το εργατικό κόστος της Tesla αυξάνεται στις ΗΠΑ. Προκειμένου να καταστήσει τους μισθούς της ανταγωνιστικούς σε σχέση με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η GM, η Ford και η Stellantis, όπου οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την United Auto Workers, η Tesla προχώρησε πρόσφατα σε αυξήσεις μισθών για πολλούς από τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...